Formula 1 kreće u čudnu sezonu

Vijest da će sezona Formule 1 startovati 5. jula u Austriji učinila je da se ubrza puls ljubiteljima automobilskog sporta širom planete.

Ali ona će po mnogo čemu da bude vrlo specifična.

Iz dobro poznatog razloga, prvih nekoliko trka su otkazane ili odložene, a među njima je i trka svih trka, ona u Monaku, koja uz Indajanapolis 500 i 24 sata Le Mana čini takozvanu triplu krunu automobilskog sporta. 

Kalendar još nije preciziran. Za sada je poznato da će se ovog ljeta u Evropi voziti osam rundi, a očekuje se da će sezona kulminirati u Bahreinu i Abu Dabiju u decembru. Prije toga, vjerovatno nas očekuju trke u Kini, Vijetnamu i Japanu.

I dok je ovo prvi put nakon 1954. godine da ulicama Monte Karla neće protutnjati F1 bolidi, neke staze će dva puta zaredom da ugoste najbrži cirkus.

Evropska turneja počinje sa dvije trke na Red Bull Ringu u Austriji , 5. i 12. jula, a nakon naredne trke u Mađarskoj, Silverstoun će takođe dva puta  da bude domaćin elitnoj disciplini auto sporta.

izvor: formula1.com

Upravo na drugoj trci i u Austriji i u Velikoj Britaniji, šefovi Formule 1 su se nadali da će sezonu ulčiniti zanimljivijom sa novim sistemom kvalifikacija nazvanim obrnuti redosljed ili obrnuti grid.

Idea je bila vrlo jednostavna. U subotu bi se umjesto tri kruga kvalifikacija  održavala kratka trka u trajanju od pola sata, na kojoj bi vozači startovali u obrnutom redosljedu u odnosu na plasman na tabeli generalnog poretka. Pozicije zauzete tokom tog sprinta bile bi prenesene na start nedjeljne trke.

Ali, uprkos podršci Ferarija i Red Bula, ideja je odbačena jer su u Mercedesu rekli “ne”.

Njihov šef Toto Volf, pojasnio je svoj stav po ovom pitanju.

“Vjerujem da je Formula 1 takmičenje u kome se zna sistem vrednovanja – najbolji vozač u najboljem automobilu pobjeđuje. Ne trebaju nam ovakvi potezi da bismo izmiješali karte i dobili uzbudljivije trkanje”, kazao je on.

Ipak, sportski direktor F1 Ros Bron nije digao ruke od ove ideje, već će pokušati da je implementira naredne sezone.

Ovo govori da su u Mercedesu izgleda sigirni da će i ove godine da imaju prednost na stazi, posebno jer su još prilikom predstavljanja bolida u martu uskomešali konkurenciju uvođenjem revolucionarnog sistema upravljanja koji su nazvali DAS, što je skraćenica od Dual Axis Steering.

Riječ je o uređaju koji mijenja nagib prednjih točkova, a radi tako što vozač gura i povlači volan.

Na ovaj način gume će se na dugačkim pravcima ravnomjernije grijati, dok će pred krivinu vozač ponovo nagib pomjeriti tako da pneumatik na koji se prenosi težina naliježe na podlogu čitavom širinom.

Mnogi timovi su zbog ovoga protestovali, neki su čak išli dotle da tvrde da će Mercedesu DAS donijeti dvije sekunde prednosti po krugu, ali je tehnička komisija potvrdila da pravila nijesu prekršena.

Koronavirus (jeste li uočili da se ova riječ tek sad prvi put pojavljuje u tekstu) će uticati na takmičenje još po jednom značajnom pitanju.

Prve trke će ljubitelji ovog sporta moći da prate isključivo na televiziji, jer će one da budu zatvorene za gledaoce. I mada trku F1 bez navijača nije tako bljutavo gledati kao fudbalsku ili košarkašku utakmicu pred praznim tribinama, vozači, timovi i gledaoci biće uskraćeni za tradicionalnu ceremoniju dodjele nagrada.

Dakle, neće biti podijuma, uručenja pehara, himne i prskanja šampanjcem.  Razmatra se ideja da se vozači poređaju ispred bolida na stazi nakon trke.

A ko su favoriti za titulu u ovoj okrnjenoj sezoni, u kojoj će se zbog manjeg broja trka svaka greška skupo plaćati?

Prvi favorit je ponovo Luis Hamilton, koji juri sedmi naslov prvaka, čime bi zacementirao svoj status jednog od najvećih vozača u istoriji ovog sporta.

Prošle godine je završio sa 87 bodova prednosti nad klupskim kolegom Valterijem Botasom, i očekuje se da neće imati problema sa njim ni ovog puta.

Najveći rivali biće mu Red Bulov vozač Maks Verstapen i Ferarijev Šarl Lekler.

Ipak, obojica će morati da budu konstantniji ako žele da pomrse konce aktuelnom šampionu.

Sebastijan Fetel za sobom ima razočaravajuću sezonu u kojoj je završio sa ogromnih 173 boda iza Hamiltona, i 24 iza timskog kolege Leklera. Pitanje je koliko Njemac ima motiva da se izvuče iz spirale koja ga vuče prema dolje.

Ali pošto je čudna ne samo sezona u Formuli 1, već ukupna situacija u svijetu, možda nas neko i iznenadi.

Mehmed Baždarević za Sportski.me: Savićević zna šta radi, navijam za Crnu Goru da izbori Euro ili Mundijal

Stefan Vidović: Korona poništila fenomenalnu klupsku sezonu, vjerujem da idemo u Tokio