Šta je novo u MotoGP-u 2020?

Moto GP sezona konačno kreće idućeg mjeseca. Kakvi noviteti nas očekuju u sezoni pogođenoj pandemijom kronavirusa.

Sportska i tehnička pravila

Počećemo od sportske strane. Vozač koji prije vremena startuje na trci, umjesto proilaska kroz boks, biće kažnjen sa dva “duga kruga”. Radi se o prolasku kroz specijalno obilježenu putanju na stazi. Svaki vozač koji krene prije nego što se ugase crvena svjetla moraće da odradi dva “duga kruga” unutar pet krugova od trenutka kada bude obaviješten da je kažnjen. Ova kazna je uvedena prošle godine i pokazala se vrlo uspješnom.

Svaki “dugi krug” će koštati vozača od tri do pet sekundi po krugu, u zavisnosti od staze, što znači da će ukupna kazna da bude između šest i deset sekundi.

Promjena je inicirana nakon tri značajnija incidenta na startu, počevši od Kala Kračloua na Gran priju u Argentini, do onog kad su Maverik Vinjales i Žoan Mir na VN Sjedinjenih država.

Upotreba crne i narandžaste zastave je takođe izmijenjena, pa će svaki vozač kome bude pokazana zastava morati da čeka na zvaničnu autorizaciju tehničkog osoblja Moto GP-a da bi se vratio na stazu.

Po pitanju tehničkih pravila uvedeno je mnoštvo manjih izmjena ali su osnovni elementi ostali isti, jer se novi petogodipnji set pravila sprema za period od 2022. godine.

Najveća promjena je strožija kontrola aerodinamičkih pravila nakon što se među MotoGP proizvođačima pojavilo komešanje kada je Dukati uveo aerodinamički dodatak na svingarmu.

Pravila o aerodinamici karoserije (Aero Body), koja su prošle godine bila podijeljena, sada su objedinjena, pa će isto pravilo da važi za oplatu, prednji blatobran i zonu svingarma. Svaki vozač ima pravo na samo jednu promjenu na aerodinamici tokom sezone.

Foto: MOTO GP

I dok će svaki trenutni Aero Body dizajn korišćen 2019. da bude dozvoljen, dimenzije, uglovi, i radijus aerodinamičkih uređaja će da budu strogo ograničeni.

Zanimljivo je da će sva Aero Body pravila da budu primjeniivana za čitav MotoGP šampionat sa izuzetkom trke Phillip Island gdje će iz bezbjednosnih razloga timovi morati da uklone bočna zakrilca na prednjoj oplati koja povećavaju potisnu silu na prednjem točku.

Upotreba metalnih klinova na štotnicima za koljena je takođe zabranjena iz bezbjednosnih razloga.

Proizvođač pneumatika Michelin koji snabdjeva sve timove u Moto GP šampionatu, pripremio je novu konstrukciju zadnje gume za 2020. Novi zadnji slikovi (potpuno glatke gume) testirane su tokom prošle sezone, pa je francuski proizvođač početkom godine dao zeleno svjetlo za njihovu upotrebu.

Novi vozači

Kad je riječ o novim vozačima, ove godine će se pojaviti tri debitanta. To su Aleks Markez koji će da vozi za Repsol Hondu nakon iznenađujućeg povlačenja Horhea Lorenza, Bred Binder će se naći u fabričkom timu KTM-a, a Iker Lekuonja u Red Bull KTM Tech 3 timu.

Johan Zarko, je nakon odlaska iz KTM-a potpisao za Avintia Ducati ekipu, iz koje je otišao Karel Abraham.

Foto: MOTO GP

Staze

Po pitanju staza takođe su planirani određeni noviteti, ali je pandemija koronavirusa malo poremetila planove.

Ove sezone je trebalo da se prvi put nakon 38 godina pauze vozi trka u Finskoj. Novoizgrađena staza KymiRing ima najduži pravac od skoro 1,2 km i predstavlja kombinaciju superbrzih pravina i uskih krivudavih sektora.

Međutim, ova trka je otkazana, kao i one u Kataru, Holandiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Australiji.

Prošle sedmice je objavljen i modifikovani kalendar. Prva trka biće VN Španije i voziće se na stazi Herez – Anhel Nijeto 19. jula, a na istoj stazi nedjelju kasnije slijedi VN Andaluzije. Dvije sedmice kasnije karavan se seli u Češku, a zatim se voze dvije trka u Austriji, na Red Bull Ringu.

Prve dvije trke u septembru voziće se na stazi Misano – Marko Simonćeli, a istog mjeseca je planirana i VN Katalonije na stazi u Barseloni.

U oktobru MotoGP se seli u Francusku na stazu Le Man, a zatim se istog mjeseca voze dvije trke u Aragonu. Konaćno, dvije posljednje evropske rune su zakazane za novembar na stazi Rikardo Tormo u blizini valensije.

Tu ne bi trebalo da bude kraj sezone, jer su potencijalno još četiri trke u igri – u SAD, Argenitini, na Tajlandu, i u Maleziji. Precizni datumi će da budu saopšteni 31. jula.

Pravo u metu – Nemanja Radović

Da li sam mogao drugačije? Možda napišem knjigu, Kukoč mi je bio idol, naklon za Žoca…