Tibor Benedek: Mađarski gigant kojeg je priznavao svijet

„Tibor je bio bolji bolji čovjek nego igrač“, rekao je legendarni srpski vaterpolista Danilo Ikodinović.

Vjerovatno u toj rečenici može da stane sva veličina mađarske vaterpolo legende Tibora Benedeka koji je danas preminuo u 48. godini.

Benedekovo ime je jedan od simbola vodenog sporta, simbol sportske Mađarske, svjetskog vaterpola…, zato je i vijest o njegovoj smrti svakog i šokirala.

Prvo se spekulisalo da su u pitanju bili srčani problemi, koje je imao i kroz igračku karijeru, a kasnije je otkriveno da je preminuo od kancera pankreasa. Malo ko je, vjerovatno niko sem najbližih, uopšte i znao kakvu borbu vodi…

Od Benedeka su se putem društvenih mreža oprostile brojne legende vaterpola. Veljko Uskoković, Danijel Premuš, Danilo Ikodinović, Aleksandar Šapić…, samo su neki asovi koji su ostali zatečeni, a mnogi su bili iznenađeni i kada je početkom juna odlučio da napusti klupu mađarskog UVSE-a, poznatijeg kao nekadašnji Ujpešt.

foto: total-waterpolo.com

Kakva igračka karijera

Kao igrač Benedek je tri puta bio olimpijski pobjednik (2000, 2004, 2008. godine), između ostalog ima i svjetsku i evropsku titulu sa Mađarskom.
Bio je i petostruki osvajač Lige šampiona. Reklo bi se da je sve što je u vaterpolu dotakao pretvorio u zlato…

Četiri od pet klupskih evropskih titula ljevoruki Benedek je osvojio sa Pro Rekom, čiju kapicu je nosio u dva navrata (2001-2004, 2007-2012). Onaj prvi trofej, još 1994, ugrabio je u kapici Ujpešta.

Kruna u Barseloni 2013.

Nije Benedek stigao da uradi sve što je želio u trenerskoj karijeri, ali pored njegovog imena stoji i da je kao selektor Mađarske postao prvak svijeta.
Dogodilo se to 2013. na SP u Barseloni, što dobro pamte i navijači crnogorske vaterpolo reprezentacije, jer su „ajkule“ tada pod vođstvom Ranka Perovića poražene u finalu od Benedekovih Mađara.

Vjerovalo se da je to čudesan početak njegove trenerske magistrature, da se pišu nove stranice mađarske istorije, ali Benedek se na klupi zadržao samo do 2016.

foto: total-waterpolo.com

Četiri puta je u karijeri bio najbolji sportista godine, počasni je građanin svoje zemlje od 2008, a 2016. je postao i dio plivačke Kuće slavnih.

Bedenek je jednostavno bio i gospodin i šampion. Kako je rekao Danilo Ikodinović: bio je bolji čovjek nego igrač!

A jedan je od najboljih koje je vaterpolo ikada dao…

Faustino Asprilja – majstor fudbala i skandala

Svi osvajači nagrade “Zvijezda u usponu” Evrolige: Mirotić, Bogdanović, Dončić…