Alonso is back!

Nakon pauze od dvije godine, a dvadeset godina nakon što je prvi put vozio trku Formule 1 za tim Minardija, Fernando Alonso će početi svoj drugi stint u najbržem cirkusu.

Te 2001. je devetnaestogodišnji mladić kao veliki talenat i potencijal pod palicom Flavija Brijatorea i Renoa dobio šansu da se dokaže. Danas, čitav svijet željno iščekuje da ponovo u startnom gridu vidi dvostrukog šampiona i jednog od najboljih vozača u istoriji ovog sporta koji krajem ovog mjeseca puni 39 godina. I to ponovo u timu u kome je postigao najbolje rezultate – u sezoni 2021. Alonso će voziti za Reno, sa kojim je potpisao ugovor na dvije godine.

“Reno je moja porodica, moja najljepša sjećanja u Formuli 1 su vezana za ovaj tim sa kojim sam osvojio dvije šampionske titule”, kazao je Alonso. “Moji principi i ambicije se poklapaju sa timskim projektom. Njihov napredak tokom prethodne zime obećava mnogo za sezonu 2022. U timu žele da se vrate na pobjedničko postolje. Isto želim i ja”.

Povratak harizmatičnog Španca je važan ne samo za njega samog i tim Renoa koji ponovo želi da se vrati u vrh, već i za samu Formulu 1. Naime, on se među stručnjacima, kolegama i navijačima kotira kao jedan od najboljih svih vremena. Svi se slažu da je samo sticajem okolnosti on došao do samo dvije titule, i da je uz malo više sreće prilikom odabira timova, sada trebalo da nadmaši i samog Mihaela Šumahera koji je uzeo sedam šampionskih naslova.   

Na stranu to što je Fernando u svoje vrijeme bio najmlađi osvajač pol pozicije, najmlađi pobjednik na jednoj trci F1 i najmlađi šampion. On je čovjek koji je sa trona skinuo zahuktalog i dotada nebopjedivog Mihaela Šumahera u Ferariju i poslao ga u penziju – a to je nemjerljivo dostignuće.

foto: formula1

Nakon te dvije titule Alonso je prešao u Meklaren gdje je i pored naklonjenosti tima Luisu Hamiltonu na kraju osvojio isti broj bodova kao Britanac. Zbog pogoršanih odnosa sa Ronom Denisom, šefom tima Meklaren, koji mu je bio obećao da će da bude prvi vozač, a bolji tretman je imao Hamilton, Alonso se vraća u Reno koji više nije ličio na onaj šampionski tim.

Fernando 2010. potpisuje za Ferari gdje ostaje četiri godine, ali i Skuderija se u tom periodu mučila i nije uspjela da mu obezbijedi bolid koji bi se borio za najviša dostignuća. Konačno, Alonso 2015. ponovo dolazi u Meklaren, i to u najgorem periodu ovog tima u njegovoj istoriji. Konačno,         

isfrustriran lošim automobilom kojim je bio daleko sporiji od Mercedesa, Red Bula i Ferarija, Španac je rekao “dosta”. Napustio je Formulu 1, ali je ostao u drugim automobilskim sportovima, vozio je trku Indijanapolis gdje do trijumfa nije stigao samo zbog kvara na autu, sa Tojotom pobijedio na 24 sata Le Mana i vozio na Dakar reliju gdje je završio na 13. mjestu.

foto: formula1

Zašto se i pored ovako dobrih rezultata i novih izazova Španac ipak odlučio za povratak?

Insajderi kažu da je vrijeme provedeno van Formule 1 podsjetilo Alonsa zašto ni jedan drugi auto sport nije ni blizu nivoa zadovoljstva koji vozaču može da pruži F1 kao elitna disciplina.

Nostalgija je snažan narkotik u bilo kom sportu, a posebno u Formuli 1, ali njegov povratak može da bude i mač sa dvije oštrice. Istorija upozorava da čak i najveći vozači treba da budu oprezni kad je riječ o želji da ponovo sjednu u bolid i “napiju se” adrenalina. Čak je i Mihael Šumaher, sa svojih sedam osvojenih titula bio toliko opijen mogućnošću još jednog posljednjeg stinta u Mercedesu da je propustio da uvidi da nekadašnje hemije više nema. Sa 41 godinu, naredne tri sezone je bio u sjenci svog mlađeg timskog kolege, Nika Rozberga, i nije pobijedio ni na jednoj trci.

foto: Charles Coates

Međutim, mnogo je vjerovatnije da će kod Alonsa situacija da bude drugačija. Prvo, Šumaher tokom trogodišnje pauze nije bio aktivan u nekim drugim trkama, ali postoji još jedan veći razlog zašto Alonso može ponovo da bude onaj stari – motivacija. Za razliku od Šumahera koji je dobro valorizovao svoje sposobnosti, Fernando zna da je zaslužio da njegova riznica titula bude mnogo bogatija i on će da grize da to i ostvari.   

A njegov talenat i sposobnosti su već ušli u legendu. On je poznat kao neko ko može da u svim uslovima izvuče maksimum iz bolida. Maksimum za koji nijesu znali ni oni koji su projektovali auto. On je u svim timovima čak i nekokonkurentne bolide dovodio do odličnih pozicija, za koplje nadmašujući timske kolege.

Zaboravite Hamiltona, Fetela, Rozberga… Većina vozača u F1 gridu, kao i poznavaoci Formule 1 i navijači, uglas ističu da je najbolji među njima upravo Alonso.

foto: formula1

“Za mene je Alonso najkompletniji vozač”, kazao je jednom prilikom nekadašnji F1 vozač Nik Hajdfeld. “Jedne godine nijesam vozio, pa sam došao da gledam trku u Monaku. Bio sam te sreće da budem jako blizu staze, bliže od običnog gledaoca. Dva vozača su me posebno očarala načinom na koji su vozili kroz krivine, i kako su kontrolisali bolid – Alonso i Hamilton. Hamilton je bio ekstremniji u smislu da je više rizikovao i koliko se približavao barijerama i zidovima. Ali mnogo precizniji i mnogo konstantniji je bio Alonso,” objasnio je Hajdfeld. 

Bivši vozač i poznati F1 komentator Martin Brandl rekao je za Alonsa da po osjećaju za to gdje bolid ima prijanjanje liči na Ajrtona Senu i da “nepogrešivo namješta bolid pri ulasku u krivinu, i tako ne gubi brzinu pri izlasku iz nje”. To mu dozvoljava da konstatno vozi na ivici prijanjanja, što posebno pravi razliku tokom prvih krugova trke, ali istovremeno svoje sposobnosti koristi duže nego bilo koji drugi vozač.

Kako je rekao njegov nekadašnji menadžer, a današnji savjetnik Flavio Brijatore, Alonso se tokom pauze “oslobodio otrova” nakupljenih tokom 17 godina trkanja u F1 i spreman je na najviše domete.

Brijatore je ovdje mislio na to da je Španac tokom F1 karijere često u svojoj frustraciji lošim automobilom bio surovo iskren i otvoren, i čak tokom javne radio komunikacije tokom trke kritikovao bolid ili se šalio na njegov račun. 

Teško je očekivati da će Alonso da bude posebno konkurentan naredne sezone, jer će timovi da koriste iste bolide kao ove godine što je posljedica krize sa koronavirusom, a Reno u prve dvije trke nije uspio da zaprijeti vodećima.

Ali 2022, dolaze nova tehnička pravila, kao i ograničenje budžeta timovima, što će Renou omogućiti da se opet bori za vrh. A ako na planeti postoji vozač koji može da potencijalno konkurentan bolid pretvori u šampionski, onda je to Fernando Alonso!

Rašford

Doktor Rašford: Počasna nagrada fudbaleru Mančestera

Zvanično: Beron dvije godine u Zenitu