Pravila u Lisabonu: Od pranja veša preko smještaja do dopinga

Završnica Lige šampiona počinje sjutra u Lisabonu – najboljih osam ekipa Evropa nalazi se u glavnom gradu Portugala, gdje će se do 23. avgusta boriti za titulu prvaka Evrope.

Zbog pandemije koronavirusa Lisabon je određen kao grad domaćin, a uoči početka turnira Uefa je objavila smjernice za učesnike. Timovi će morati da se pridržavaju posebnih pravila, koja se nalaze u dokumentu na 31 strani.

Članovi timova će smjeti da budu samo u svojim hotelima i na stadionu, a zabranjen im je kontakt sa bilo kim van njihove grupe. U samom hotelu će biti smješteni u odvojenom dijelu, a hranu će im spremati i dostavljati ljudi iz njihovog tima. Što se tiče pranja veša, time će se takođe baviti neko iz tima, a ne osoblje hotela.

Svi putnici za Lisabon testirani su još prije polaska u prestonicu Portugala, a novi testovi sve čekaju dan prije svake utakmice. Vladajuće tijelo evropskog fudbala je obećalo da će rezultati biti dostavljeni najkasnije šest sati prije svakog meča.

Bilo koji pozitivan test će i te kako uticati na taktiku tima, zbog čega je iz Uefa naglašeno da ukoliko 13 igrača prvog tima i jedan golman mogu da budu prijavljeni, utakmica će dobiti zeleno svjetlo. Ukoliko nije takav slučaj, biće dozvoljeno da se dovede igrač koji nije registrovan za ’fajnal ejt’.

Iz vladajućeg tijela evropskog fudbala su naglasili da će potencijalno odlaganje utakmica razmatrati od slučaja do slučaja. Međutim, pošto finale Lige šampiona mora da bude odigrano 23. avgusta, u slučaju da neki tim ne može da igra izvjesno će značiti i predaju utakmice.

Pored testova na koronavirus, igrači će u Lisabonu biti testirani na doping. Predstavnici doping kontrole bi ranije bili u blizini prilikom davanja uzorka urina, međutim, pošto sada to nije moguće ogledala će biti postavljena nasuprot toaleta.

Zidan ima samo jednu želju: Real vraća Norvežanina sa pozajmice

Igrač Drite zaražen koronavirusom, prvak Kosova bi bez borbe mogao da bude eliminisan iz LŠ