Vozač Mercedesa Valteri Botas trijumfovao je na Velikoj nagradi Rusije, 10. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Fincu je to druga pobjeda u Sočiju, kao i druga ove sezone, a deveta u karijeri.

Iza Botasa je bio Maks Ferstapen u bolidu Red Bula, dok je na trećem mjestu završio branilac titule Luis Hamilton.

,,Crni biser“ je tako propustio prvu priliku da izjednači rekord Mihaela Šumahera po broju pobjeda u istoriji, a narednu priliku imaće za dvije sedmice na stazi „Nirburgring“.

Hamilton je ispaštao zbog greške prije nego je trka počela, jer je vježbao start na izlasku iz boksa, a ne na dijelu staze koji je određen za to.

Britanac se oko toga konsultovao sa timom, koji mu je rekao da smije to da uradi, ali su i oni pogriješili, pa je Hamilton kažnjen sa dvije kazne od po pet sekundi.

Šestostruki svjetski šampion je čelnu poziciju držao do 17. kruga, kada je otišao u boks da odradi kaznu i uzme nove pneumatike.

To je iskoristio Botas, preuzeo čelnu poziciju i suvereno je držao do kraja.

Veliku nagradu Rusije obilježili su i incidenti koji su se desili poslije starta.

Prvo je vozač Meklarena Karlos Sains otišao široko i prilikom povratka na stazu udario u zaštitnu ogradu, dok je Lens Strol u bolidu Rejsing Pointa imao kontakt sa vozačem Ferarija Šarlom Leklerom i završio isto kao Španac.

Na stazu je izašlo bezbjednosno vozilo i ostalo do šestog kruga.

Četvrto mjesto zauzeo je vozač Rejsing Pointa Serhio Peres, ispred Danijela Rikarda u Renou, koji je i kažnjen zbog problematičnog povratka na stazu prilikom izlijetanja…

Leave a Reply