Crna Gora igra za plasman na Eurobasket

Najbolje crnogorske košarkašice igraće večeras za plasman na Evropsko prvenstvo.

“Crvene” u posljednjem kvalifikacionom meču u grupi, od 19 sati u “Bemaks areni” dočekuju Izrael, a pobjeda ih vodi na završni turnir.

“Ono što je jako bitno za našu perspektivu i na što smo posebno obratile pažnju jeste da ubrzano igru i pratimo ritam kakav, recimo, u modernoj košarci ima Švedska, koju smo savladale. I to prvi put nakon tri poraza. Izrael nije tako kvalitetna ekipa, ali ih ne smijemo potcijeniti jer igraju atipično. Na korak smo od plasmana, ekipa je u euforiji zbog trijumfa nad Švedskom, ali slavićemo nakon Izraela”, rekla je selektorka Jelena Škerović.

Crna Gora ima priliku da upotpuni sjajan bilans eks-Ju ekipa, pošto je od 16 učesnica već poznato da će na završnom turniru igrati Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovima i Slovenija.

“Mi smo presrećne i oduševljene pobjedom nad Švedskom. To je ogroman napredak za nas, našu košarku. Protiv Izraelki moramo da pobijedimo kako bismo bile sigurne u plasman. One se kvalitetom ne mogu porediti sa Šveđankama, čije igračice nastupaju u Evroligi, ali su neugodne i atipično agresivno igraju u odbrani. Imamo, međutim, recept – našla ga je naša selektorka tokom utakmice u Heraklionu, kada smo koristili prednost na centarskim pozicijama. Treba da spustimo loptu i napadnemo na njihove centre, što znači da će Dubljević i Getling opet imati važnu ulogu”, kaže Jovana Pašić.

U prvom duelu kvalifiakcione B grupe, u grčkom Heraklionu, Izrael je slavio 73:66. Taj rezultat poziva na oprez.

“Samo je važno da zadržimo fokus, odigramo angažovano i sa puno energije. Presrećne smo i prepune samopouzdanja nakon pobjede nad Švedskom. To je ekipa popunjena sjajnim evroligaškim bekovima. Ključna je bila odbrana i, naravno Jelena, koja je pokazala zašto je najbolja. Bićemo spremne za Izraelke, znamo da igraju atipično i agresivnno ali im nedostaje visine”, rekla je Sofija Živaljević.

Rekord karijere Nikole Vučevića VIDEO

Pavićević: Da se prilagodimo na termin i zaustavimo Petruševa i Simonovića VIDEO