Predsjednik Organizacionog komiteta OI podnio ostavku

Predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori podnio je ostavku, saopšteno je iz Japanskog olimpijskog komiteta.

Navodi se da je Mori to uradio nakon velikih kritika u javnosti zbog neprimjerenih komentara u kojima je naveo da žene previše pričaju na sastancima i poručio da su Igre važnije od njegove funkcije.

“Ono što je najvažnije jeste da se Olimpijske igre održe u julu. Moj slučaj ili prisustvo ne smije da postane prepreka za to”, rekao je Mori na sastanku komiteta.

BBC navodi da su Morijeve izjave u kojima je poručio da žene preopširno razgovaraju i da će sastanci sa velikim brojem ženskih direktora njegovom komitetu oduzeti puno vremena, pokrenule lavinu osuda u javnosti, nakon čega se on izvinio, a i podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Još nije poznato ko će zamijeniti Morija, bivšeg japanskog premijera.

On je za svog nasljednika predložio Saburoa Kavabučija (84), bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Japana i upravnika Olimpijskog sela u Tokiju.

Saopšteno je da je Morijeva ostavka posljedica velikog pritiska iz javnosti tokom protekle sedmice.

Glavni sponzori Igara, uključujući Tojotu, kritikovali su njegove komentare, a u utorak je grupa ženskih poslanica nosila bijelu odeću u znak protesta protiv njegovih izjava, kao i neki muškarci iz solidarnosti.

Guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je da neće više prisustvovati sastanku visokih olimpijskih zvaničnika u znak protesta, a prema pisanju lokalnih medijima, skoro 400 ljudi povuklo je prijave za volontiranje na Olimpijskim igrama.

Crnogorski košarkaši sjutra na turniru Bojnik 2021.

“Ajkule” negativne na koronavirus