Sedam decenija barske odbojke

Odbojkaški klub Mornar je osnovan 1947.godine, a pet godina kasnije (1952.god.) postao je šampion države (Crne Gore) i više puta je bio prvak republičke lige Crne Gore. 

Premijerne mečeve je igrao u sportskim salama barske gimnazije i srednje poljoprivredne škole, a  kasnije u salama OŠ Jugoslavija i OŠ Meksiko, dok danas nastupa u sportskoj dvorani ”Topolica” u Baru, gradu u kojem su ponikli mnogi poznati crnogorski odbojkaši, poput : Miloša Ćulafića, Vojina Ćaćića, Sima Dabovića, Aleksandra Minića…

Foto: OK Mornar

OK Mornar na odbojkaškoj sceni  nije bilo punih 6. godina, od sezone 2011/12, da bi se reaktivirao u oktobru 2019. godine i sada se već dvije sezone uspješno takmiči u Prvoj ligi Crne Gore, gdje je u sezoni 2019/20 u regularnom dijelu osvojio 4. mjesto i igrao polufinale kupa i polufinale play-offa koje se prekinulo zbog epidemiološke situacije u državi.

U ovoj sezoni 2020/21 OK Mornar pruža odlične partije i trenutno se nalazi na samom vrhu tabele, zauzimajući 3.mjesto kolo prije kraja regularnog dijela sezone ispred ekipa Mediterana, Galeba, Sutjeske i Jedinstva iz Bijelog Polja, a iza Budućnosti i Budve uz skor od 8. pobjeda i 3. poraza. Izgubio je u polufinalu Kupa Crne Gore od ekipe aktuelnog osvajača duple krune Budve. Kako stvari sada stoje Mornar ima teoretski obezbjeđeno polufinale plej-ofa i na pragu je da napravi najveći uspjeh za barsku mušku odbojku u skorijoj istoriji.

Foto: OK Mornar

 Takođe klub ima i svoju školu odbojke u uzrastu od 8-12 godina i cilj da animira što više dječaka sa se bave odbojkom.

‘’U oktobru 2019. godine uspjeli smo da ponovo aktiviramo odbojkaški klub Mornar kao sinonim za grad Bar i barsku odbojku sa ciljem oživljavanja muške odbojke u Baru i formiranje kvalitetnog sastava koji će sigurno u nekom budućem periodu sigurno biti izuzetno konkurentan za osvajanje trofeja što pokazuje i ova godina u kojoj smo obezbijedili izlazak u Evropu po prvi put u istoriji”, kazao je trener Mornara Ivan Dobrković i nastavio…

Foto: OK Mornar

“Finansije su glavni problem daljem rastu kluba i nadamo se da ćemo u sledećoj godini imati budžet koji podržava naše ambicije. Mislim da smo na pravom putu što dosadašnji rezultati potvrđuju i da ćemo i u narednim sezonama biti redovan učesnik u evropskim takmičenjima, a za to će nam sigurno biti potrebna mnogo veća pomoć barskih privrednika i države.

Barski odbojkaši regularni dio sezone završavaju u petak 12.03. u 17h u Podgorici protiv ekipe Budućnosti.

Studentski kup Tehničkih fakulteta u košarci 3×3

Očevim stopama: Radonjić junior dobio Partizan