Deklaracija UEFA: Mi smo evropski fudbal. Mi smo Evropa. Oni nisu

Predstavnici svih 55 nacionalnih fudbalskih saveza koji su članovi UEFA, na 45. Kongresu krovne evropske fudbalske organizacije izglasali su deklaraciju u kojoj su osudili proglašenje Superlige.

Učesnici Kongresa ujedinjeni su u tvrdnji da se zatvorena Superliga protivi samom konceptu onoga što Evropa mora da bude: ujedinjena, otvorena, podržavajuća i principijelna u sportskim vrijednostima.

“UEFA i njene članice vjeruju u istinski evropski model koji se temelji na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i preraspodjeli kako bi se osigurali održivost i razvoj fudbala u korist svih, kao i podržavanje evropskih vrijednosti i društvenih ishoda. Klubovi zavjerenika očito su zažmurili na činjenicu da status koji danas uživaju nije plod izolovanog slučaja, već je dio dinamičnog evropskog sistema u kojem na nečije uspjehe i neuspjehe podjednako utiču veliki, srednji i mali klubovi. Njihova pretpostavka da imaju pravo ‘odvojiti se’ i polagati pravo na nasljeđe koje se gradilo zajedničkim snagama, uvreda je za evropske vrijednosti i sportske zasluge.

UEFA, njene članice i svi oni koji vole fudbal snažno će se tome oduprijeti i boriti protiv poteza vlasnika ovih klubova i svih onih koji ih pomažu. U moralnom smislu jako dobro znamo što se krije iza svega i u tom smislu štitićemo fudbal od sebičnog klana kojem nije stalo do igre. Mi smo evropski fudbal. Oni nisu”, stoji u deklaraciji UEFA.

Zidan o Superligi: Imam mišljenje, ali ga neću reći

“Studenti” u finišu slomili otpor Slobode, plus četiri pred revanš