Piše: Igor Hrvatin

Klub Atletiko River Plata, jedan je od simbola argentinskog i svjetskog fudblala.

Obzirom da smo u prethodnom tekstu pisali o ljutom gradskom i najvećem rivalu iz Buenos Ajresa, Boki Juniors, ne bi bilo fer a da nekoliko redova ne odvojimo za čuveni River.

Klub je osnovan 25. maja 1901. godine takođe u naselju Boka, na dokovima najvećeg grada Argentine, da bi se kasnije preselio u bogatiji kraj Nunjez.  River je nastao tako što su se dva fudbalska kluba  “Santa Rosa” i “La Rosales” spojili u jedan, da bi ime klub dobio po jednom incidentu tokom izgradnje luke u Buenos Ajresu.  

Jedan od članova kluba, vidio  je kako su radnici sa nasipa broj tri, na neko vrijeme napustili svoje dužnosti da bi igrali fudbalsku utakmicu. Na kutijama sa kojima su radili upravo je pisalo „The River Plate“ (ime koje su Englezi dali za Rio de la Plata) i taj natpis je preuzet u ime novog kluba. 

Foto: River Plate

Rio de la Plata je ušće koje formiraju rijeke Urugvaj i Parana kod Buenos Ajresa. River je nakon formiranja neko vrijeme proveo u nižim ligama argentinske fudbalske federacije, da bi 13. decembra 1908. godine bio promovisan u prvu ligu nakon pobjede nad Rasingom. Međutim nije sve išlo glatko za River, zbog upada njihovih navijača na stadion tokom prve utakmice sa Rasingom, federacija je poništila rezultat od 2:1 i odlučila da se odigra novi kvalifikacioni meč.

U drugom meču fudbaleri Rivera pobijedili su protivnika sa ubjedljivih 7:0 i tako se kvalifikovali u prvu argentinsku ligu. River sa 36 titula domaćeg prventva i 12 nacionalnih kupova, predstavlja rekordera u Argentini po broju osvojenih nacionalnih trofeja. Na međunarodnoj sceni , klub je osvojio 18 takmičenja pod okriljem međunarodne i južnoameričke fudbalske federacije. Osvojene su i četiri titule kopa Libertadoresa, posljednja 2018. i to protiv najvećeg rivala “Boke Juniors”. U prethodnom tekstu pisali smo o rivalstvu između “Boke” i “Rivera” i njihovom “superklasiko” meču.

Foto: River Plate

Ovdje ćemo samo pomenuti svjedočenje bivšeg igrača Oskara Ruđerija koji je igrao za oba kluba. Ruđeri je prešao iz Boke u River, da bi na sljedećem derbiju navijači Boke zapalili kuću u kojoj su se nalazili roditelji čuvenog fudbalera. Srećom nije se ništa ozbiljnije desilo, osim materijalne štete.

Da se malo osvrnemo i na nadimke koje ima “River Plata”, kao što smo pomenuli, klub kada je osnovan predstavljao je radničku klasu Argentine, sa dokova Buenos Ajresa, da bi se kasnije preselio u kraj “Nunjez” i tako postao simbol bogatijeg dijela grada.

Zbog dva velika i skupa transfera tokom 1931-32 godine, kada je klub doveo igrače Carlos Peucelle i Bernabé Ferreyra za tada nevjerovatnih 10.000 i 30.000 dolara, dobijen je nadimak “Los Millionarios”- Milijoneri.

Navijači Boke imaju svoj specijalan naziv za navijače Rivera , “Los Gallinas” – Kokoške, jer ih smatraju kukavicama. Još jedan od popularnijih nadimaka ekipe je i “El Equipo de la Banda” – Ekipa sa šarom, jer dresovi Rivera od 1904. imaju crvenu šaru preko bijele majice sa crnim šorcem. Milijoneri svoje mečeve igraju na stadionu “El Monumental” najvećem stadionu u Argentini koji ima kapacitet 74.000 gledalaca. Rekordna posjeta na ovom stadionu iznosila je preko 100.000 gledalaca na meču protiv Rasinga iz 1975. godine.

Foto: River Plate

Inače kada pominjemo navijače, po tome je klub iz predrađa Buenos Ajresa takođe poznat, pošto ima registrovanih 146.000 simpatizera po procjeni Bundes lige iz 2018 godine, što River stavlja na 6. mjesto na svijetu po brojnosti registrovanih navijača , ispred klubova poput: Real Madrida, Barselone i Mančester Junajteda. Neki od legendarnih igrača koji su nosili dres sa crvenom šarom su: Alfredo Di Stefano, Hernan Krespo, Arijel Ortega, Klaudio Kaniđa, Pablo Ajmar, Martin Demikelis,Radamel Falkao, Gonzalo Iguain, Havijer Maskerano i mnogi drugi. Prema istraživanju argentinske fudbalske federacije iz 2016 godine,  šest od 11 najbojih igrača koji su ikada obukli dres Argentine, prethodno je nastupalo za klub.

Fudbaleri Rivera su prije nekoliko dana pobijedili u 5. kolu kopa Libertatoresa, Milijoneri su pobijedili ekipu Snata Fe-a, rezultatom 2-1. Pobjeda kluba nije ništa neočekivano, ali uslovi pod kojima je odigrana učiniće istoriju Rivera još bogatijom.

Foto: twitter

Argentinska ekipa uoči meča ostala je bez više od 20 igrača, koji su bili pozitivni na koronavirus. Svi golmani, prijavljeni za ovo takmičenje, zaraženi su, pa je na golu stajao povrijeđeni vezista Enco Peres.

U takvoj situaciji, sa samo 11 dostupnih igrača, bez fudbalera na klupi River je slavio golovima Angilerija u trećem i Alvaresa u šestom mintu.

Santa Fe je uputio 22 šuta ka golu protivnika, četiri u okvir gola, a tri je zaustavio Enco Peres, pa je proglašen igračem utakmice.

Foto: facebook.com/riverplateoficial

Leave a Reply