Teško je spremiti Angolu, ali sve zavisi od nas

“Teško je spremiti protivnika kao što je Angola. One igraju u Africi protiv drugačijih ekipa nego što su evropske, ali na kraju sve zavisi od nas”, kaže srednji bek Matea Pletikosić.

Teško je spremiti protivnika kao što je Angola, ne znamo kakvu će ekipu izvesti. One igraju u Africi protiv drugačijih ekipa nego što su evropske, ali na kraju sve zavisi od nas. Najbitnije da se fokusiramo na odbranu, koja je ključ, a onda da mirno koristimo šanse koje ćemo sigurno imati u napadu, kaže srednji bek Matea Pletikosić uoči nedjeljnog duela protiv afričke reprezentacije na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju.

Crna Gora za četiri dana počinje nastup u Tokiju, u nedjelju rival je Angola, slijedi Japan, a u grupi je i Južna Koreja, kao i dvije evropske sile, Norveška i Holandija.

Matea Pletikosić, srednji bek reprezentacije Crne Gore

Svi su pričali o Igrama kao o nekom ‘čudu’, slušala sam priče, a nijesam bila sigurna da je to zaista tako. Sada, kada sam došla u Tokio, vidjela sve to, zaista mogu da kažem da je ovo nešto posebno i potpuno drugačije. Osjećaj je fenomenalan. Velika je šteta što nema publike, ali sam sigurna da ćemo zauvijek pamtiti ceremoniju otvaranja. Mjere koje su na snazi zbog korona virusa su, nažalost, naša realnost, živimo tako više od godinu. Navikle smo na maske, na testiranja, vjerujem da će sve biti pod kontrolom, suzbiti, da će se takmičenja odvijati nesmetano, da neće poremetiti planove. Svi mogu da namjeste glavu za ono što dolazi, mi smo profesionalci. Nama prvo dolazi Angola, to je naš fokus, ništa više. Teško je spremiti takve mečeve, ne znamo kakvu će ekipu izvesti. One igraju u Africi protiv drugačijih ekipa nego što su evropske, ali na kraju sve zavisi od nas. Najbitnije da se fokusiramo na odbranu, koja je lljuč, a onda da mirno koristimo mirno šanse koje ćemo sigurno imati u napadu.

Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Najmlađa članica našeg tima na Igrama u Tokiju je 20-godišnja golmanka Anastasija Babović.

Anastasija Babović, golmanka reprezentacije Crne Gore

Ko su favoriti? Nemam favorite, za mene – mi smo jedini favoriti. Gledamo samo sebe. Naša priča je da idemo meč po meč, ništa drugo. Mislim da svi imaju respekt prema nama, s obzirom na naš kvalitet i našu energiju, po kojoj smo karakteristične. Znaju da će dobiju ‘batine’, znaju naše rezultate, odjeknula je pobjeda nad Norveškom u kvalifikacijama. Nikome nije svejedno kada igra sa nama.

Sjajna Ruskinja Ana Vjahireva, jedna od najboljih rukometašica svijeta, nedavno je u razgovoru za portal handballfast.com promovisala Crnu Goru u jednog od kandidata za medalju.

“Neću da govorim o našem timu, nijednu riječ – ne volim to. Pomenuću Norvešku, Crnu Goru i Francusku kao favorite”, kazala je Vjahireva.

Anastasija Babović, golmanka reprezentacije Crne Gore

Stvarno? Nadam se da je u pravu, zapravo mislim da je baš i trebalo da nas postavi na to mjesto. Imamo energiju, karakter, ne se predajemo nijednog trenutka. Iskreno, vjerujem u dobar rezultat. Ovo je jedinstvena šansa, Olimpijske igre su samo podstrek, a ne teret za nas. Ko zna da li ćemo opet doći do Igara, jako je teško. Nama su Igre dodatnu motiv. Obje grupe su teške, nama su rivali možda i nezgodniji, u smislu da ne znamo mnogo o njima. Ukoliko postavimo dobru odbranu, onako kako mi želimo i možemo, mislim da niko ne može da nas dobije, ni Angola, ni Norveška i Holandija. Sve je na nama, u to sam sigurna.

Đoković stigao u Tokio VIDEO

Uspješno završen 22. kamp “Šampion” Lovćen 2021