“El Tractor”

Foto: twitter/Javier Zanetti

Piše: Igor Hrvatin

Ako pitate prosječnog fudbalskog navijača, ko je bio Havijer Zaneti? Većina će vam odgovoriti skoro isto: “Pa to je onaj fudbaler što se nikada u karijeri nije povrijedio” – otud i nadimak “El Tractor”.

Uz već gore pomenuti kultni nadimak, koji me je inspirisao za naziv kolumne dodao bih i gospodin u kopačkama.

Krenimo redom….

Havijer Zaneti je kao i većina fudbalskih asova iz Argentine odrastao u tipičnoj radničkoj porodici. Kao petogodišnjak, zaljubio se u fudbal, dok je gledao Kempesa i Pasarelu na Svjetskom prvenstvu 1978. u domovini. 

Osim obaveza u školi, fudbalskih treninga, počeo je da radi privremeno u lokalnoj piljari, kao dostavljač mlijeka da bi pomogao porodici da se prehrani.

Fudbalski početak, nije obećavao – sve je počelo u beton argentinskim ligama, u timu Junior Independijente, a prva pozicija mu bila je mjesto napadača, možda je zbog toga kasnije u karijeri bio tako dobar odbrambeni igrač.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Independijente se brzo odrekao mladog Havijera otpisao ga kao “netalentovanog”, sigurno se danas itekako kaju zbog tog postpuka, možda i stide…

Havijer je odlučio da ocu pomogne i počeo je da radi na građevini. Svoj trnoviti put do uspjeha, nastavlja u argentinskoj 2. ligi za Taljeres. U Taljeresu se zadržao jednu sezonu, odakle odlazi u Banfild u prvu argentinsku ligu i od tada počinje neslućeni uspon, koji kako i sam priznaje nije očekivao.

Skauti “nero-azura”, Paolo Taveđija i Đovani Braniki, došli su u Argentinu da gledaju Arijela Ortegu i Sebastijana Rambertu, a nisu ni sanjali da je njihov najbolji odabir u karijeri momak, koga nisu ni znali.

Foto: twitter/Javier Zanetti

“Jedne noći kada smo bili na turneji u Južnoj Africi sa reprezentacijom Argentine, trener Danijel Pasarela mi je pokucao na vrata i  rekao: “Havijere, milanski Inter želi da te kupi”. Kapiten je bio šokiran, nije mogao da vjeruje da se italijanski gigant interesuje za njega. U to vrijeme, bogati Masimo Morati je bio izabran za predsjednika kluba.

“Hladni” gazda Intera, ljubitelj tompusa, odriješio je kesu u nadi da će stvoriti paklen tim, koji će dominirati italijanskom serijom A i evropskim kontinentalnim šampionatima.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Osim Havijera, Inter je doveo Roberta Karlosa, Sebastijana Ramberta i Pola Insa. Pošto je kvota stranih igrača u tom trenutku bila popunjena – Zaneti je ipak nije “ispao” iz predviđenog broja – dogodilo se upravo suprotno “El Tractor”, je postao  ikona kluba i igrač koji je proslavio “nero-azure”.

Havijer za Inter debituje 1995. godine, kapiten postaje četiri godine kasnije, u tadašnjoj italijanskoj ligi koja je bila najkvalitetnije takmičenje na kontinentu.

Odbijao je godinama unosne ponude najvećih evropskih klubova koji su se prosto otimali oko njega. Imao je svoju viziju, želio je da završi karijeru u dresu voljenog tima.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Kao što sam već napisao, Zaneti je tokom svoje karijere u Italiji dobio nadimak “Traktor”, jer je bio najpoznatiji po neumornom trčanju gore-dolje po krilima.

Njegovo vođenje ekipe, staloženo i smireno ponašanje na terenu, zavrijedilo je poštovanje kod svih igrača, trenera pa čak i kod najvećih rivala. Havijer je bio toliko posvećen fudbaler, da nije preskočio trening ni na dan svog vjenčanja. Onda svakako nije čudno da je bio u besprekornoj fizičkoj spremi i da je mogao da veže 149 utakmica u nizu bez prestanka.

Njegovi glavni aduti su tokom čitave igračke karijere bili: rad, red i disciplina. Sigurno je da svaki fudbalski navijač iz glave može da nabroji deset odbrambenih igrača koji su svima upečatljiviji od Zanetija, ali njegov borbeni duh, istrajnost i upornost, vjerovatno su ga svrstali među fudbalske divove.

Još jedna Zanetijeva posebnost bila je prilagodljivost. Nema pozicije u Interu na kojoj nije igrao, od desnog ofanzivnog na sredini terena, da bi na kraju igrao kao libero ili defanzivni vezni.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Novinari su jednom rekli Robertu Bađu da ga Zaneti smatra idolom, na šta je Bađo kratko odgovorio: „On želi da bude Bađo?  Ja želim da budem on, on je fantastičan, neuništiv!“

Koliko je veliki čovjek Havijer, pokazao je i kada je u intervju medijima otkrio , da je jedan od njegovih najvećih poraza u čitavoj karijeri bio trenutak  kada nije uspio da izvuče bivšeg saigrača Adrijana iz depresije.

Nekadašnji “Imperator” je viđen kao napadač koji obećava tokom svog vremena u Interu. Prelomni momenat u karijeri Brazilca, bila je neočekivana očeva smrt, za koga je Adrijano bio veoma vezan. Jedne noći dobio je telefonski poziv iz Brazila sa vijestima o očevoj smrti. “Vidio sam ga u njegovoj sobi, bacio je telefon i počeo da vrišti. Niste mogli da zamislite takav vrisak. Naježim se i dan-danas”.

Od tog dana Masimo Morati i ja smo ga čuvali jer je bio naš “mlađi brat”. Ipak i pored velike požrtvovanosti , kapiten nije uspio, Adrijano se odao porocima, alkoholu i drogi i njegova igračka karijera ali i sam život krenuli su pogrešnim smjerom.

FUDBALSKI CV ZA PONOS…

Zaneti je prestao da igra fudbal u 41. godini kao bek, tokom karijere osvojio je 16 titula, uključujući 5 Skudeta, 4 Superkupa Italije, 4 Kupa Italije, Ligu šampiona, Svjetsko klupsko prvenstvo i Kup UEFA.

19. sezona je igrao za Inter (od kojih je 15. bio kapiten) odigrao je 858 utakmica, peti je na vječnoj listi igrača po ukupnom broju odigranih utakmica. Nakon što je završio karijeru u Interu, ubrzo je i povučen dres sa brojem 4.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Interov broj 4. ostavio je za sobom nasleđe koje “nero-azuri” možda nikada vise neće vidjeti i doživjeti, njegov uticaj na terenu i van njega je rijetkost u modernoj igri, na koju će navijači Intera zauvjek biti ponosni.

Havijer, prepoznatljivog osmjeha i sa nepromijenjenom friuzurom, umjesto dresa i kopački, oblači odijelo i cipele, ne komanduje više igračima po terenu, umjesto toga uspješno obavlja funkciju potpredsjednika kluba isto tako predano i posvećeno kao kada je trčao “Meacom”, njegov voljeni klub je šampion Italije i niže uspjehe dok ih nekadašnji vođa pažljivo posmatra iz lože stadiona.

Foto: twitter/Javier Zanetti

Zaneti je pojam i uzor svim pravim ljubiteljima i učesnicima fudbala, koji svakim danom sve više liči na biznis i rijaliti, a sve manje na sport i sportsko nadmetanje.

Igrači postaju veće zvijezde na društvenim mrežama i njihov uticaj tako se prati i cijeni, a sve manje se  cijene neke prave vrijednosti, zato su primjeri poput Zanetija sve rijeđi.

Težak poraz Zvezde u Baskoniji, 21 poen Ivanovića

Jelena Despotović propušta Svjetsko prvenstvo