Preminuo Frenk Vilijams

Foto: twitter/formula 1

Osnivač Vilijamsa, jednog od najtrofejnijih timova u istoriji Formule 1, ser Frenk Vilijams, preminuo je u nedjelju u 80. godini.

Vilijams, koji je do septembra prošle godine bio na čelu britanskog tima, u petak je primljen u bolnicu, gdje je preminuo dva dana kasnije, okružen porodicom.

„Danas odajemo počast nevjerovatno voljenoj i inspirativnoj ličnosti. Frenk će svima jako nedostajati. Molimo sve prijatelje i kolege da poštuju želje porodice Vilijams da joj se omogući privatnost u ovim trenucima. A one koji žele da odaju počast, molimo da se upute donacije Asocijaciji za povrede kičmene moždine, a podržaćemo ostavljanje cvijeća ispred sedišta tima u Grouvu. Detalji o komemoraciji će biti objavljeni naknadno“, stoji u saopštenju Vilijamsa.

Vilijams je više od pola vijeka radio u Formuli 1 kao šef ekipe, što ga čini najdugovječnijim funkcionerom u istoriji šampionata. U tom periodu je vodio dva tima, a drugi koji se i dalje takmiči pod imenom Vilijams pod njegovim vođstvom je osvojio sedam titula u konkurenciji vozača, kao i devet među konstruktorima, prenosi N1.

Ser Frenk je 1986. godine doživio teške povrede kičmene moždine u saobraćajnoj nesreći, zbog čega je ostatak života proveo u invalidskim kolicima, ali ga to nije odvojilo od Formule 1. Tek prije devet godina je vođenje timom predao svojoj ćerki Kler, koja je imala ulogu zamenice šefa tima, dok je on zadržao funkciju prvog čoveka Vilijamsa. Porodica Vilijams prošle godine je odlučila da proda tim i napusti Formulu 1 posle niza finansijskih problema posljednjih sezona, a novi glasnik investiciona kompanija Dorilton Kapital odlučila je da zadrži legendarno ime.

Najveće uspjehe Vilijams je ostvario osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, a titule su mu donijeli redom Alan Džons, Keke Rozberg, Nelson Pike, Najdžel Mensel, Alen Prost, Dejmon Hil i Žak Vilnev. Vozači britanskog tima ostvarili su ukupno 114 pobeda – posljednju je Vilijamsuj doneo Pastor Maldonado na Velikoj nagradi Španije 2012. godine, a 313 puta su se našli na podijumu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

Foto: twitter/formula 1

Teška povreda Nejmara, Brazilac iznijet sa terena

SC Derbi deklasirao Split, 21 poen Todorovića