Veljko Uskoković – Kako sam uspio u sportu

Foto: VPSCG

Zlatni crnogorski vaterpolista Veljko Uskoković – za Sportski.me je govorio na temu: “Kako sam uspio u sportu”.

Uskoković, proslavljeni sportista, koji je sa tri različite zemlje osvojio Evropsko prvenstvo (SFRJ, SRJ, Crnom Gorom, te bio klupski prvak Evrope sa Bečejom 2000. godine) je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelio savjete, znanje, bogato iskustvo.

52-godišnjak (ljevak svjetskog kalibra) rođen na Cetinju, nakon trofejne karijere obojene zlatom, titulama je ostao u sportu.

Veljko je od 2009. godine uplovio u trenerske vode, trenutno vodi/koordinira u mlađim kategorijama kotorskog Primorca, kluba u kojem je počeo vaterpolo karijeru.

“U sportu se uspjeh ne dešava preko noći. Iza njega stoje godine mukotrpnog treninga, odricanja, reda i discipline. Sa druge strane, sport donosi i mnoge lijepe trenutke druženja, putovanja, takmičenja, socijalizacije…Ko god u dužem vremenskom periodu prođe sve gore navedeno može za sebe da kaže da je uspio u sportu”, kazao je Uskoković na početku razgovora za Sportski.me – prvi sportista koji je nosio crnogorsku zastavu na svečanom defileu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Je li talenat/motiv neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Motiv i talenat čine 20% u konačnoj računici jednog uspješnog sportiste. Sreća je takođe sastavni faktor u kreiranju lika uspjesnog sportiste tokom karijere”.

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

“Čovjek se uči dok je živ pa tako i uspješan sportista mora uvjek raditi na sebi i mijenjati se u skladu sa trendovima koje sport donosi”. Dakle, svakodnevno učenje i rad na sebe je siguran put ka uspjehu”.

Foto: wpolo.me

Uloga roditelja (u razvoju sportista) nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Što se roditelji manje miješaju u proces sportskog sazrijevanja njihovog djeteta bolje je, jer su roditelji često subjektivni. Dok je kod mene postojala želja za dokazivanjem i dok sam se radovao treninzima i utakmicama trajala je i moja uspješna karijera”.

Karakter?

“Jak karakter je izuetno bitan da bi se izdržali svi izazovi kroz koje jedan uspješan sportista prolazi. Pregled igre i reagovanje u pravom trenutku su osobine uspješnog sportiste”.

Kako po Vama se postaje lider ? Nije lak zadatak, da zavrijediš pažnju, odnosno liderstvo u ekipi, reprezentaciji ?

“Lider se postaje profesionalnim odnosom prema obavezama kako na sportskom borilištu tako i van njega (u društvu, na ulici…). Lider treba da ima i kapacitet da stane ispred ekipe u svim situacijama kako pozitivnim tako i negativnim”.

Odlučnost. Hrabrost, koliko je to bitno ? Koliko je važna sama atmosfera na putu ka uspjehu?

“Trnovit je put do uspjeha, ali na tom putu treba biti istrajan. Takođe, posvećen svom klubu, reprezentaciji, svojoj porodici i svojim obavezama. Nikako se ne smije zapostaviti ni školovanje, koje je jako bitno”.

Foto: Printscreen

Klupski uspjesi:

– Kup Evropskih šampiona Bečej 2000-te;
– 4 Prvenstva Jugoslavije;
– 4 Kupa Jugoslavije;
– Kup Crne Gore 2008 i 2009 godine.

Reprezentativni uspjesi i priznanja:

– Zlato na EP 1991-Atina (SFR Jugoslavija);
– Zlato na EP 2001-Budimpesta (SR Jugoslavija);
– Zlato na EP 2008-Malaga (Crna Gora);
– Srebro na EP 1997-Sevilja (SR Jugoslavija);
– Srebro na SP 2001-Fukuoka ( SR Jugoslavija);
– Bronza na SP 1998-Pert (SR Jugoslavija);
– Bronza na OI 2000- Sidnej (SR Jugoslavija)
– Bronza na SP 2003-Barselona (SCG);
– Učeće na OI 2008-Peking (CG);
– Učeće na OI 1996-Atlanta( SRJugoslavija);
– Zlato na Univerzijadi 1995-Fukuoka (SR Jugoslavija);
– Zlato na Mediteranskim igrama 1997-Bari (SR Jugoslavija);
– Nastup za reprezentaciju svijeta 1999,2000 godine;
– Najbolji sportista Crne Gore 1991 godine.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Jadran slavio u Kotoru za 2:0 u seriji

Preminuo Damir Šolman