Da li sam mogao drugačije? Možda napišem knjigu, Kukoč mi je bio idol, naklon za Žoca…

Mladen Šekularac je jedan od najvećih košarkaških talenata, sa eks Ju prostora, za mnoge je bio novi Kukoč, momak kome se predviđala NBA karijera – koja je otišla u suprotnom pravcu…

Danas 39-godišnji Baranin živi na Zlatiboru, a na slikovit način je opisao novo mjesto boravka…

“Od 2013. godine živim na Zlatiboru. Kao neko ko voli prirodu, mir, životinje, potez koji sam napravio je bio iz tadašnje perspektive sasvim logičan, a danas mogu reći sa sigurnošću TROJKA za pobjedu, košarkaškim rečnikom rečeno”, počinje razgovor za Sportski.me Šekularac.

Nakon završene karijere, logično, ostao je u sportu koji najviše voli – košarci.

Umjesto lopte, sada u ruci drži trenersku tablu, marker…

„Trenerski posao je bio nastavak ljubavi koju sam uvjek imao prema košarci. Kroz karijeru sam radio sa raznim trenerima ako se tako mogu nazvati, koji su uglavnom ubijali u meni želju i ljubav prema košarci. Upravo zato sam odlučio da se posvetim trenerskom pozivu jer želim da igrači uživaju i vole to što rade iako je mnogo odricanja, znoja i krvi potrebno proliti da bi se postigli određeni rezultati”, kazao Šekularac.

Punu košarkašku afrimaciju Šekularac je stekao u FMP-u, gdje je postao jedan od najboljih igrača tadašnje YUBA lige.

foto: Savo Prelević

Nakon popularnih “pantera” iz Železnika, nosio je dresove Kindera iz Bolonje, Budućnosti…

  1. godine bio izabran na NBA draftu kao 55. pik od strane Dalasa…

Svoju košarkašku karijeru, kaže, možda uveze i u korice…

“Možda napišem knjigu jednog dana o svemu kroz šta sam prošao. Već sam imao ponudu, i kako sam uvjek bio negativac u očima tih „velikih” imperatora i nosilaca spomenica raznih, koji jedini kvalitet, kako košarkaški tako i ljudski, imaju talenat da sve navuku na svoju vodenicu zarad ličnog materijalnog interesa. Nažalost, dokle god imamo takve lobije, razne menadžere zbog čije se djece i uzrasne kategorije mijenjaju imaćemo velikih problema. Šta reći na sve to, toliko je talentovane djece zapostavljeno i uništeno, a ona su imala onu najčistiju ljubav prema najdivnijem sportu”, kazao je Šekularac.

Mornar je, uz Primorku klub u kojem je učio prve korake, debitovao u prvom timu, godinama je u vrhu ABA lige – ozbiljan je kandidat za trofej…

„Propratio sam naravno, čestitam im ovim putem na jako dobrim rezultatima. Bar je uvjek bio grad košarke i tako treba da ostane. U svakom slučaju, na dobrom su putu i rade jako dobar posao, ja bih samo smanjio broj „legionara”, jer bi tako otvorio put našim mladim igračima, ka velikoj sceni”, kazao je Šekularac.

foto: Savo Prelević

Kako gledaš na košarku sada i iz vremena kada si ti igrao?

“Dosta mi je teško da gledam, po meni kvalitet je neuporedivo na strani vremena kad sam ja igrao. To mislim iz više razloga, činjenica, čega god i spreman sam polemisati na tu temu sa bilo kim ko misli drugačije”, kazao je Šekularac.

Dosta si otvoren u intervjuima. Koliko ti je to smetalo u karijeri?

“Uh…moglo bi se reći da je moglo drugačije…Moj put je bio jako trnovit i mnogi bi odustali dosta ranije, međutim na to se ne treba vraćati, to je prošlost. Takav sam kakav jesam, uvjek što mislim to i kažem, što kažem to i uradim, i uvjek stojim iza svojih djela. Dali je i koliko nekome to smetalo, savršeno me nije bilo briga. Jer čovjek koji nema svoj stav, pa šta je onda on, što bi moja majka rekla taj je obična prekrižena nula. Vjerovatno i sada možda negdje postoje posledice mog stava o cjelokupnoj situaciji, ali vjerujte mi da mi apsolutno nije stalo”, priča Šekularac.

O poređenju sa Kukočem?

“Toni Kukoč je uvjek bio moj idol, igrač kojem sam se iznova divio. Košarkaški virtouz. Moja karijera je kratko imala uzlaznu putanju, to nikad nisam krio niti sam poricao, dal sam mogao više, to svakako, jer realno sam ostvario svega 30 % svog potencijala i mogućnosti. Logično da bi bilo krajnje neukusno mene porediti sa takvom košarkaškom veličinom. Svakako bih volio da je drugačije al ja sam realna i iskrena osoba”, kazao je Šekularac.

Najbolji trener ?

“Svakako Željko Obradović, duboki naklon za sve što je uradio. Mislim da će proći mnogo vremena dok mu se neko približi kako trenerskom vještinom i znanjem, tako i njegovim rezultatima”, zaključio je Šekularac.

Pravo u metu – Nemanja Radović

Pravo u metu – Risto Lakić