Definitivno: Artur pojačao Juve, Pjanić ide u Barsu

Twitter

Jedna od najneobičnijih trampi u svjetskom fudbalu u posljednjih godina je ozvaničena – Juventus je doveo Artura Mela iz Barselone, istovremeno je u Kataloniju poslao Miralema Pjanića.

Dva kluba su tako dobili igrače koje su željeli, ali stvar je dublja nego što izgleda, jer je posao tako brzo završen najviše iz razloga koji imaju veze sa finansijskim fer-plejom. Tačnije, oba kluba će do kraja juna moći da prikažu dobit od oko 50 miliona eura.

Artur u Juve dolazi za 72 miliona eura, pominje se i 10 potencijalnih na ime bonusa, dok je Pjanić koštao Barsu oko 60 miliona eura.

O kakvoj se dobiti radi? Brazilac je, naime, u Barsu došao prije dvije godine za 30 miliona i potpisao ugovor na šest godina, pa se taj iznos ravnomjerno raspoređuje na period od šest sezona. Pošto je odradio dvije, odnosno 10 miliona, nerealizovana vrijednost je 20 miliona – tako je katalonski klub prodajom od 70 miliona stvorio dobit od 50.

Što se tiče Pjanića, on po istom modelu vrijedi 13 miliona, pa je Juve u mogućnosti da prikaže dobit od 47 miliona, pošto su ugovori realizovani prije 1. jula i obračunskog perioda.

OSCG: Cvetko Pajković jedini kandidat za predsjednika

Kamerunac u Zvezdi, Lendri Nnoko za jači reket