KSCG: Čekamo rezultate na Kovid-19, nismo uskratili javnost

Košarkaški savez Crne Gore oglasio se saopštenjem za javnost, nakon što se prethodnih dana pojavila informacija o pojavi infekcije Kovidom-19 na kampovima za košarkaše i košarkašice.

Iz KSCG su potvrdili da su dva košarkaša pozitivna na Kovid-19.

“Košarkaški savez Crne Gore poštujući sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti od početka ljeta pokušava da okupi što je moguće veći broj košarkaša i košarkašica kako bi im pomogao da se vrate u formu nakon dugačke pauze zbog pandemije.

Sa tom željom organizovani su i kampovi u Tivtu i Bijelom Polju koji su nažalost prekinuti usljed pogoršanja situacije sa Kovidom-19.

Uvažavajući pravo javnosti da zna, ali prije svega pravo na privatnost naših košarkaša i članova KSCG-a prethodnih dana nismo željeli da se oglašavamo povodom rezultata testiranja učesnika kampova u Tivtu i Bijelom Polju.

Prvi razlog je to što smo željeli da od Instituta za javno zdravlje dobijemo rezultate za sve testirane, kako bi sa preciznim informacijama mogli da obavijestimo javnost o tome koliko je tačno osoba inficirano Kovidom-19.

Svjedoci smo da laboratorije Instituta za javno zdravlje dnevno odrade ogroman broj testova, zbog toga još nijesu na red došli uzorci svih testiranih košarkaša i košarkašice. Kada se to desi u saradnji sa IJZ objavićemo podatke.

Kako su čelnik KSCG-a i dva košarkaša mlade reprezentacije odmah po dobijanju pozitivnog rezultata na testu dobili jasna uputstva ponašanja, a uz saradnju sa nadležnim organima i ostali učesnici kampova izolovani, smatramo da neobjavljivanjem informacija prije rezultata svih testiranih ni na koji način nismo uskratili javnost u Crnoj Gori.

Dalje, vjerujemo da objavljivanje imena inficiranih nije u interesu nikog, niti na bilo koji način može pomoći u situaciji u kojoj se nalazimo.

Košarkaški savez će i u narednom periodu u saradnji sa NKT-om i IJZ-om svoje aktivnosti usmjeravati da prvenstveno zaštiti zdravlje svih, a uz nadu da ćemo vrlo brzo pričati opet o košarci”, saopšteno je KSCG.

Norčeping i dalje lider: Hakšabanović fudbaler mjeseca u Švedskoj

Lazar Carević u Barseloni do 2023. godine