Čeferin: Ponosan sam na solidarnost, još uvijek nema govora o povratku publike

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin u razgovoru za sajt evropske kuće fudbala kazao je da je ponosan na solidarnost koju su pokazali svi savezi i klubovi tokom krize uzrokovane koronavirusom.

Takođe, Čeferin je rekao da još uvijek nema govora o povratku publike na stadione.

“Tokom krize uzrokovane virusom COVID-19 bili smo pod velikim pritiskom, ali napravili smo odličan posao u povratku fudbala širom Evrope. Svi smo morali ponešto žrtvovati, Uefa je žrtvovala dio svoje sljedeće sezone kako bi nacionalne lige mogle okončati svoja takmičenja za sezonu 2019/20 i tu se pokazala velika solidarnost te stvarna želja za kompromisom koja će biti ponovno potrebna i u septembru tokom reprezentativne pauze”, rekao je Čeferin.

Osvrnuo se i na odlagnje Evropskog prvenstva.

“Mi kao upravljačko tijelo moramo misliti na dobrobit svih fudbalskih takmičenja, a ne samo evrokupova. Smatram da je ključna odluka bila ona da vrlo rano odložimo Evropsko prvenstvo za godinu dana. Tada su svi shvatili da u fudbalu vlada duh jedinstva i solidarnosti. Vjerovao sam od prvog trenutka da će se takmičenja prekinuta u martu nastaviti. Uvijek morate biti optimistični i kada se dogodi krizna situacija morate imati dpripremljen plan”, poručio je Čeferin.

Dodao je da će se fudbal i dalje igrati bez gledalaca na tribinama.

“Ne želimo preduzimati nikakav rizik. U ovoj smo krizi naučili koliko smo ranjivi, ali siguran sam kako ćemo iz čitave ove situacije izaći snažniji i mudriji.”

Stefan Milić

Stefan Milić stigao u Zagreb: Dinamo je institucija

Raičević

Milivoje Raičević novi igrač Sutjeske