Kreće KLCG: Derbi u Nikšiću, Lovćen dočekuje Jedinstvo, Studentski centar gostuje Danilovgradu

Nakon sedam mjeseci pauze sjutra kreće crnogorska klupska košarka.

15 sezona donosi znatno kvalitenije takmičenje od prethodnih sezona, tu je 12 klubova, čak četiri učesnika ABA 2 lige dok će se Budućnost i Mornar priključiti nakon obaveza u ABA ligi i Evrokupu.

Lovćen sezonu otvara u Prijestonici protiv Jedinstva iz Bijelog Polja od 18 sati.

Tim Petra Jovanovića je favorit na domaćem parketu. Lovćen je stvorio zanimljiv tim, tu su domaći igrači te novajlije Mladen Grušanović, Stefan Vlahović, Rodi Piters, Sidi Đite, Vasilije Knežević Stefan Vuković.

“Početak sezone željno iščekujemo s obzirom da se prošla završila mnogo ranije. Što se Lovćena tiče ambicije su nam da kroz domaću ligu obezbijedimo jedno od dva mjesta koja garantuju plasman u ABA 2 sljedeće godine. S obzirom na situaciju sa virusom od toga će umnogome zavisiti koliko će od tih ambicija bit ostvarivo ne samo nama nego svim ekipama. Ove godine mislim da je liga mnogo jaka i da neće bit lako nikome od nazovi “favorita” da ponese bodove sa gostujucih terena. Uglavnom biće zanimljiva i neizvjesna sezona…Nadam da ce ekipe imati sto manje problema sa virusom i da će se liga odigrati do kraja”, kazao je Petar Jovanović. .

Foto: KK Lovćen

Primorski derbi u dvorani “Župa” od 18 sati igraće Teodo i Primorje 1945.

Tivćani ove sezone u elitni rang ulaze sa nešto većim ambicijama.

Teodo se pojačao na igračkom i administrativnom planu. Na mjesto sportskog direktora postavljen je bivši NBA igrač Dalibor Bagarić. Od pojačanja tu su povratnik Petar Kusovac, Aleksandar Bulatović, te Matija Jokić, Lazar Đurović.

Pored KLCG tim Mirka Prorokovića pojaviće se i u Balkanskoj ligi.

Foto: KK Teodo

“Najvažnija stvar je da se pronašao način da se nastavi sa takmičenjem u nikada jačoj košarkaškoj ligi. Odlučili smo da se ponašamo domaćinski na potpuno realnim osnovama. U dogovoru sa predsjednikom Ivanom Pekovićem i direktorom Daliborom Bagarićem, cilj je da klub radi na unutrašnjoj organizaciji i stvaranju što veće baze igrača, koji će biti okosnica tima u narednom periodu. Bez rezultatskog imperativa – da uradimo sve da budemo što konkurentniji kako u domaćem prvenstvu tako i u Balkanskoj ligi”, rekao je Proroković.

Kada je u pitanju tim Primorja sigurno da će u dvorani u Igalu biti neugodan rival svima – probati da sezonu odigra što je moguće bolje.

Prvo kolo donosi derbi i to u Nikšiću. Sutjeska od 19 sati dočekuje novog prvoligaša Podgoricu.

Foto: KK Sutjeska

Nikšićani su dosta mjenjali, najveće pojačanje je na klupi, iskusni stručnjak Velimir Gašić. U grad piva i čelika vratili su se Radosav Spasojević, Nikola Korać….

Problem na startu sezone za Nišićane može predstavljati povreda Miloša Vujovića.

“Treba se navići na okolnosti koje su specifične i koje sada diktiraju način treninga, pa i samu organizaciju utakmica. Biće nevjerovatno teško, niko se sa ovakvim stvarima do sada nije susreo”, rekao je Gašić i nastavio…

“Želimo da stvaramo, da damo šansu mladim igračima koji su ponikli u Sutjesci, da im damo prostor i da ih profilišemo. Treniramo dobro, motivisani smo, i to je ono čime sam zadovoljan. Ali, ne želim da ostane na tome, već da taj rad bude vidljiv i na utakmicama, da budemo prepoznatljivi i da pokažemo da posjedujemo kvalitet”, kaže 56-godišnji stručnjak.

A upravo sa mladim igračima, pojaviće se Podgorica, koju sa klupe vodi Zoran Kašćelan.

Perspektivnom stručnjaku takmičenje nije nepoznato, prošle sezone je sa klupe vodio Lovćen na dva fronta.

Primarni cilj je, kako je rekao Kašćelan biti u vrhu tabele.

“Radujemo se početku sezone i utakmicama nakon duge pauze. Podgorica je nova priča i sigurno da će nam trebati vremena da se uigramo. Svaka ekipa je imala otežan pripremni period zbog situacije sa korona virusom kao i manjak utakmica. Naš cilj je da budemo među dvije najbolje ekipe domaće lige i siguran sam da ćemo poslije derbija u subotu imati jasniju sliku o trenutnom stanju. Sutjeska je promijenila sastav u odnosu na prošlu sezonu i nije lako procijeniti njihove domete dok ne krenu utakmice. Jedno je sigurno, da je u Nikšiću svakoj ekipi teško za igrati i uzeti bodove. Mi, kao mlad tim, želimo dati maksimum i nametnuti svoj ritam”, rekao je Kašćelan.

Foto: KK Podgorica

Zanimljivo će biti u “Bemaks Areni” gdje će rivali biti Zeta i All Stars od 16 sati.

Najjači adut Zete svako će biti Marko Koljević koji će imati ulogu igrača-trenera.

All Stars je spoj mladosti i iskustva. Trener Danilo Pavićević očekuje da klub zadrži prvoligaški status.

“Naše ambicije su da ostanemo u društvu najboljih i da se nadigravamo sa svima pa i sa velikom četvorkom. Ovo će biti najjače domaće takmičenje do sada. Nedostatak finasija i podrške sponzora su naš veliki problem. I dalje smo u potrazi za sponzorima i ovom prilikom pozivam sve koji mogu da nam pomognu da nastavimo našu priču. Što se sastava to je spoj mladosti i iskustva a predvodiće ga prošlogodišnji najbolji strijelac Bogojević i najbolji skakač Cebalović kao i Nikaljević i Ratković uz koje će mladi igrači Dragović, Vešković, Živanović, Ranković, Vujović i drugi sticati iskustvo i polako preuzimati uloge lidera u timu”, kazao je Pavićević.

Na Bandžovom brdu Ibar od 15 sati dočekuje novog člana elite Pljevlja.

Sastav iz Rožaja vodiće Demir Kalić dok će na terenu biti dobro poznato lice i najjači adut iskusni Amin Hot.

Pljevljaci će se elitnom rangu predstaviti sa domaćim igračima a na klupi je srpski stručnjak Dragan Kostić.

Danilovgrad će od 19 sati u “Bemaks Areni” ugostiti Studentski centar.

Dolaskom igrača iz ABA lige Alekse Popovića i Marka Mugoše tim Srđana Mandića je istakao ambicije za sami vrh tabele.

Biće zanimljivo kako će izgledati popularni “studenti” koji su dosta znatno ojačali roster.

Foto: KK Studentski centar

Filijala Budućnost Volija koja će biti dio ABA 2 lige – pojačana je braćom Zvonimirom i Tomislavom Ivišićem a tu su i dvojica Amerikanaca Tajler Hagedorn i Flečer Megi.

Trener Nenad Trajković računaće na domaće igrače iskusne Nikolu Pavličevića, Emira Hadžibegovića te Igora Drobnjaka, Milića Starovlaha…

Vimbldon 2021. će se održati kakvi god budu uslovi

Koronavirus i u Hofenhajmu