NBA: Ibaka u Klipersima, Hejvord Boston zamijenio Šarlotom

Iskusni 31-godišnji španski centar Serž Ibaka napustiće Toronto i pridružiti se Los Anđeles Klipersima, Gordon Hejvord će od nove sezone dres Bostona zamijeniti dresom Šarlota, dok će Redžon Rondo nakon osvojenog naslova sa Los Anđeles Lejkersima karijeru nastaviti u Atlanti.

Ibaka je sa Klipersima dogovorio dvogodišnju saradnju vrijednu 19 miliona dolara.

Ibaka je u dosadašnjoj NBA karijeri odigrao 808 utakmica za Toronto, Oklahomu i Orlando, a sa Reptorsima je prošle godine osvojio istorijski naslov prvaka, prvi za jednu NBA ekipu iz Kanade.

Jedan od najunosnijih ugovora u ovom prelaznom roku potpisao je dosadašnji krilni igrač Bostona Gordon Hejvord koji je sa Hornetsima potpisao ugovor o četvorogodišnjoj saradnji vrijedan 120 miliona dolara.

Za 30-godišnjeg košarkaša ovo je bio drugi pokušaj dolaska u klub čiji je većinski vlasnik Majkl Džordan. Hejvord je sa Hornetsima 2014. dogovorio uslove za dolazak, ali ga je njegov tadašnji klub Juta zadržao ponudivši mu jednako vrijedan ugovor.

Kako bi finansijski mogli da uklope Hejvordov ugovor u dopuštne granice, Hornetsi su se riješili 31-godišnjeg francuskog reprezentativca Nikolasa Batuma.

Seltiksi su na spoljnjim pozicijama doživjeli još neke promjene pa je tako među “zelene” stigao iskusni 32-godišnji bek Džef Tig potpisavši jednogodišnji ugovor, dok je Bred Vonamejker iz Bostona preselio u San Francisko i dogovorio jednogodišnji aranžman u Golden stejtu.

Seltiksi su i pod košem dobili pojačanje dovođenjem 29-godišnjeg centra Tristana Tompsona koji je cijelu dosadašnju NBA karijeru proveo u Klivlendu, gdje je u prosjeku imao 12 poena i 10 skokova po utakmici.

Tompson će u Bostonu zaraditi 19 miliona dolara u sljedeće dvije sezone.

Dvogodišnji ugovor za nastavak karijere potisao je i razigravač Redžon Rondo, koji u Atlantu dolaze nakon osvajanja naslova prvaka sa LA Lejkersima u kojima je bio dvije sezone. On će biti rezerva i mentor najboljem igraču Atlante Treu Jangu.

Ronaldo se vraća u Real?

Odluka RSCG: Smijenjen Per Johanson