Zvanično: Igre u Tokiju najskuplje u istoriji

Olimpijske igre u Tokiju, koje odgođene za godinu zbog pandemije koronavirusa, koštaće ukupno 13 milijardi eura), objavili su u utorak organizatori, detaljno navodeći proračun.

Novi proračun je za 2.3 milijarde eura veći od prethodnog, a već sada će Tokio biti najskuplje ljetne Igre u istoriji i po troškovima će nadmašiti Igre u Londonu 2012, koje su koštale 12.2 milijarde eura.

Najskuplje ostaju Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju sa 17.9 milijardi eura troškova organizacije.

Organizatori su pokušali da ublaže troškove priređujući manje grandiozne Igre od prvobitnog plana, smanjenjem broja besplatnih ulaznica i broja službenih gostiju, ukidanjem određenih ceremonija, te uštedom na maskotama i vatrometima.

Ali, odgađanje Igara za 2021. godinu izazvalo je velike dodatne troškove s novim rezervacijama hotela, prevozom, produženjem ugovora za osoblje organizaciionog odbora i novim pregovaranjem o ugovorima sa sponzorima, a vraćen je novac za 810.000 ulaznica prodatih samo u Japanu.

Logistički troškovi, uključujući troškove prevoza, sigurnosti, komunikacije ili marketinga, sada su 19 posto manji u odnosu na prethodni proračun predstavljen krajem 2019. godine, a nova stavka je 900 miliona dolara za mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa.

“Za nas je uvijek veliko pitanje da osiguramo onoliko medicinskog osoblja kojem se nadamo kad smo suočeni sa situacijom u kojoj se privatne medicinske ustanove bore sa upravljanjem zbog koronavirusa”, rekao je izvršni direktor Olimpijskih igara Toširo Muto.

Mjere protiv koronavirusa uključivaće infrastrukturu za testiranje PCR-a, postavljanje klinike, kao posebne mjere u centrima za preradu hrane i pića.

Bivši košarkaš Budućnosti karijeru nastavlja u Ukrajini

Zvezda se pojačala iz Intera