Preminula Milka Babović

U Zagrebu je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka, čuvena i neponovljiva televizijska novinarka Milka Babović .

Kao članica zagrebačke Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dva puta svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957.u Parizu), a 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord u nekoliko disciplina, 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi „Sportskih novosti“, tri puta je bila proglašena za najbolju hrvatsku sportistkinju, a dva puta za najbolju jugoslovensku.

Novinarsku karijeru je počela 1949. godine.

Od 1957. radila je na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u cijeloj Evroviziji.

Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radila je i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), u Sarajevu (1984.)…

Gordić stiže u Mornar

Golemac: Mornar je odlična ekipa