Bojana Popović debituje na klupi Budućnosti

Nekada najbolja igračica svijeta, šestostruka osvajačica Lige šampiona, Bojana Popović, debitovaće na najvećoj sceni u ulozi trenera.

Prvi put će predvoditi Budućnost sa klupe na meču Lige šampiona, protiv Borusije iz Dortmunda u Bemax areni sjutra od 18 sati.

Bojana je krajem novembra naslijedila Dragana Adžića na mjestu šefa stručnog štaba.

“Sigurno da će ovaj datum pamtiti, da ću i za 20 godina znati kada sam kao trener imala prvi meč u Ligi šampiona”, kazala je Popović.

Nakon Evropskog prvenstva u Danskoj, Popović je okupila ekipu i počela sa uigravanjem za nastavak Lige šampiona. I odmah se suočila sa problemima, jer ne može da računa na povrijeđene Andreu Lekić, Valeriju Maslovu i Tatjanu Brnović, što je uslovilo da prvom timu budu priključene igračice rođene 2002. i 2003. godine.

“Imamo dobru energiju u timu. Znale smo da Lekić neće igrati do kraja sezone, nakon povrede na Evropskom prvenstvu. Znele smo da je pod znakom pitanja i Maslova, koja je i došla u klub sa problemima sa ramenom. Evropsko prvenstvo je samo pogoršalo njeno stanje ramena i sada je upitno kada će se uopšte vratiti. I Tatjana Brnović neće moći da nam pomogne u drugom dijelu sezone, jer se oporavlja nakon operacije. Nema povratka nazad i djevojke koje su bile tu, kao i one koje su priključene timu, znaju da moramo da slažemo kockice i da pravimo novu rotaciju”, rekla je Popović.

Zadovoljna je kako se se mlade djevojke prilagodile novoj situaciji.

“Iskusnije igračice će morati da iznesu teret, važno je da energija ostane na visokom nivou i onda ćemo biti u prilici da radimo kako treba i na visokom nivou. Zadovoljna sam onim što su mlađe igračice pokazale u prethodne dvije sedmice, imaju dobar fokus, a dobijaju i podršku od starijih djevojaka koje pokazuju strpljenje. One moraju da budu maksimalno disciplinovane i da poštuju dogovor, da oznoje dres i daju maksimum na terenu”.

Budućnost je petoplasirani tim u grupi B sa dvije pobjede, remijem i četiri poraza. U nastavku takmičenja predstoji borba za plasman u osminu finala, što je bio i glavni cilj uoči početka nove sezone.

“Ne možemo da govorimo o istim ciljevima sada i na početku sezone. Razmišljanje ne može da ide u istom pravcu, imajući u vidu to da zbog povreda nemamo nekoliko igračica. Naša želja je da maksimalno pripremimo svaku utakmicu i uđemo sa željom da osvojimo dva boda. Nećemo igrati na jedan meč sa željom da izgubimo sa što manjom razlikom, to nije moj način razmišljanja, ali ni ovih djevojaka. Ukoliko bude moguće, uradićemo sve da budemo i prvi u grupi. Čuda su moguća, ali treba biti realan. Najvažnije je da damo maksimum u datom trenutku. Želimo da se plasiramo u osminu finala, težimo tome, ali nije realno i ne smijemo da postavljamo ciljeve”, kazala je Popović.

Budućnost je jednu od dvije pobjede ostvarila protiv Borusije u gostima (28:26).

“Borusija je ekipa koja trči najviše od svih timova u Ligi šampiona, oni imaju u prosjeku 27-28 tranzicija, od toga imaju 50 odsto realizacije u napadu. To znači 14-15 lakih golova i cilj je da to zaustavimo. Oni su iste brojke imali i protiv nas u prvom međusobnom duelu u Njemačkoj, tako da ćemo probati da se kroz disciplinovan napad brzo vraćamo u odbranu. Kroz dobru igru u odbrani treba da ih svedemo na što manji broj golova”, zaključila je Popović.

Igalo pripreme počinje 18.januara

Splićani respektuju Budućnost: Biće nam izuzetno teško, oni su favoriti