Kad rukomet pobjedi koronu

Piše: Lazar Gajić

Početak svjetskog prvenstva u rukometu pratilo je mnogo pitanja, najvažnije od njih, da li će se uopšte igrati?

Uslijedila su otkazivanja  ucešća reprezentacija Česke i Sjedinjenih Američkih država zbog  posljedica korone, kao zamjene su” ulazile” Švajcarska i Sjeverna Makedonija.

Mnogo muke, problema i veliki strah da li će se svjetsko prvenstvo uopšte održati. Uz mnogo napora, 13.januara počelo je rukometno prvenstvo u Egiptu za 2021.godinu.

Svi su odahnuli, od organizatora do igrača i u tim trenucima fokus igrača nije bio na najvišem nivou što se odrazilo kroz rezultate.

Japanci kao narod bistrog uma najbolje su iskoristili takvu situaciju i odigrali neriješeno sa favorizovanim Hrvatima, Brazil je otkinuo bod Špancima, dok su Rusi pobjedili Slovence od kojih se mnogo očekivalo.

Traljav početak favorita doveo je mnoge rukometne zaljubljenike u osjecaj nelagodnosti, mnogi su se zabrinuli da će ovo prvenstvo biti jedno od slabijih u posljednjih 20-ak godina. Prvi dani i prve utakmice u grupama su prolazile dosta tiho, sablasne tribune su upotpunjavale taj mračni ambijent koji nije bio na nivou svjetskog prvenstva.

Završilo se takmičenje po grupama koje nikome nije prijalo. Hrvati, Slovenci i Njemci nisu “preživjeli” i vratili su se kući nakon prve faze.

Foto: IHF

Ostalo je osam ekipa i već iza ugla čekali su nas četvrtfinalni dueli.

Španci su lako preskočili vicešampione svijeta, Norvežane i pokazali da Raul Entrerios i ekipa jos imaju goriva u svojim nogama. Dance je čekao susret sa domaćinom Egiptom i svi su očekivalii lak posao Skandinavaca. Faktor praznih tribina išao je u korist Danaca, ipak fanatični Egipćani nisu tako mislili.

Uslijedio je najbolji meč na prvenstvu, remi u regularnih 60 minuta, čak četiri produžetka, nakon čega su uslijedili sedmerci.

Bolji na penal ruletu su bili Danci, tako da su i dalje držali krunu svjetskih šampiona kod sebe.

Foto: IHF

Drugi dio kostura činili su Francuzi i Mađari i sa druge strane Šveđani i Katrani. Mađari su muški “poginuli” protiv “galskih pijetlova”, pali su tek u produžetku i uzdignutog čela otišli kući. Šveđani su odradili lakši trening sa Katranima i plasirali se u polufinale.

Dobili smo četiri najbolje ekipe, nivo igara je rastao i više niko nije govorio o pandemiji. Pred polufinala osjetila se rukometna groznica koja je prodrmala svijet i koja je zakasnila nekih 12-13 dana.

Prvi polufinalni par činili su Španija i Danska. Obje ekipe prikazale su sjajnu igru i zašto su se plasirale među četiri najbolje ekipe na svijetu.

Utakmica je obilovala sjajnim potezima, oštrom igrom i svim sekvencama, koje treba da ima utakmica polufinala svjetskog prvenstva. Danska je imala više znanja i sreće i za dva gola je bila bolja od Španaca. Nakon plasmana u finale, nestrpljivo su Danci čekali protivnika sa kojim će se boriti kako bi odbranili krunu.

Foto: IHF

Drugi polufinalni par su činili Francuzi i Šveđani. Cio rukometni svijet se zaljubio u igru Šveđana koji su na prvenstvo došli bez osam standardnih reprezentativaca.

Pored svih simpatija prema njihovoj igru, smatralo se da će Francuzi ipak pokazati zašto su najbolja selekcija na planeti u posljednjih 20 godina. Tako nisu mislili i Šveđani, očitali su lekciju Francuzima i njihove legende Abaloa i Gigua poslali su u reprezentativnu penziju.

Skandinavsko finale u koje je rijetko ko vjerovao, sem Veselina Vujovića koji je vizionarski pričao da vidi skandinavsko finale.

Svi su jedva čekali 31.januar i 17:30h da počne finale svjetskog prvenstva u Egiptu. Rukometni sladokusci su očekivali spektakl. Savršenstvo u igri Šveđana ili šampionski gen Danaca, svi su se pitali šta će presuditi.

Foto: IHF

Uslijedilo je finale! Naboj, nervoza i želja sa jedne i druge strane da se dođe do zlata. Danci sa željom da odbrane tron i Šveđani koji su željeli da pokažu da je tačno pravilo da koga nema, bez njega se može.

Prvih 30 minuta završeni su neriješenim rezultatom, drugo poluvrijeme je počelo na isti način. U posljednjih 15-ak minuta uslijedio je show time golmana Danaca Niklasa Landina, spustio je rampu i Šveđani nisu  imali riješenje za njega.

Iskoristili su Danci odbrane svog golmana, stekli prednost i uspješno je sačuvali do kraja.

DANSKA JE PRVAK SVIJETA ILI DANSKA JE ODBRANILA KRUNU, ZLATO OSTAJE U NJIHOVOM VLASNIŠTVU!

Foto: IHF

Niko se više nije sjećao samog početka prvenstva, straha da li će se održati, odustajanja Česke i SAD. Hrvati i Slovenci kao jedni od favorita za medalju su ispali još u grupi, ali to sada i nije važno.

Uz mnogo muke i u produžecima RUKOMET JE POBJEDIO KORONU!

Možda će neki reći da su bili koraci, ali sudija ništa nije svirao, rukomet je šampion, ne Danska!

Poraz futsal reprezentacije Crne Gore u Liježu

Gordić MVP 17. kola, Blažič obilježio janaur