AtletikaIzdvajamo

Blanka Vlašić završila karijeru

By February 19, 2021No Comments

Ponajbolja skakačica u vis svih vremena Blanka Vlašić objavila je u srijedu završetak karijere nakon dugotrajne borbe s povredama.

U karijeri ovjenčanoj brojnim medaljama i priznanjima 37-godišnja Splićanka je osvojila dva naslova svjetske prvakinje (Osaka 2007. i Berlin 2009.) na otvorenom i dvaput u dvorani (Valensija 2008. i Doha 2010.), jednom je bila evropska prvakinja (Barselona 2010.), a na Olimpijskim igrama je osvojila srebro 2008. u Pekingu te bronzu 2016. u Rio de Žaneiru, što joj je bio i posljednji nastup.

Još od Rija se trudim da saniram povredu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred ljetvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno”, napisala je Blanka Vlašić u službenoj objavi za medije.

“Mnogi su mi i prije osvojene bronce u Riju govorili da odustanem, kako sam već napravila puno. Ali, da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom.To takmičenje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam. Godine nakon su donijele bezbrojne rehabilitacijske tretmane, nadu, pa razočaranje, i tako u nedogled. Ipak, iako bi posmatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vrijeme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Prije nego je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je sjelo: “Gotovo je”. Znala sam da je vrijeme i bila sam potpuno mirna”.

Blanka Vlašić je osvojila 19 velikih svjetskih medalja, od čega je 13 bilo zlatnih. Čak 165 puta je skočila viš od dva metra, a lični rekord od 208 cm je drugi najbolji rezultat svih vremena. Jedan centimetar ispred nje ostala je samo legendarna Bugarka Stefka Kostadinova sa svjetskim rekordom postavljenim još 1987.

Jedan centimetar joj je nedostajao i za ostvarenje sna o olimpijskom zlatu, kad je u Pekingu 2008. imala preskočenih 205 cm kao i pobjednica Belgijanka Tia Elebo, koja je tu visinu svladala u prvom, a Vlašić u drugom pokušaju.

Leave a Reply