Kamp Omladinca okupio borce iz Bugarske, BIH, Makedonije, Albanije i Kosova

Pripremni kamp podgoričkog Omladinca okupio je borce iz regiona i poslužio kao dobar test i priprema za Balkansko prvenstvo u Kragujevcu i šampionat Evrope u Portorožu, kazao je trener tog kluba Žarko Raković.

Raković je istakao da su tokom četvorodnevnog kampa sa crnogorskim treneirali i reprezentativci Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova

Prema njegovim riječima, zbog pandemije i nemogućnosti održavanja takmičenja, rada na treninzima u redukovanim terminima i uslovima oslabio je kvalitet crnogorskih takmičara u olimpijskoj godini.

“Moramo uraditi sve da takmičare vratimo na pobjednički put. Zadovoljan sam odrađenim treninzima, naši gosti koji su takođe konkurenti za olimpijsku normu, bili su željni borbe, kao i moji borci. Na kampu se treniralo šest sati dnevno. Zadovoljan sam odrađenim poslom, ali nas čeka još mnogo kako bi došli do cilja koji smo postavili”, rekao je Raković.

On smatra da su zbog nedostatka takmičenja kampovi jedino rjesenje da takmičari zadrže visok nivo forme za predstojeća takmičenja, uključujući i olimpijske kvalifikacije.

“Apelujem na nadležne instance, Crnogorski olimpijski komitet, Upravu za sport i mlade, Karate savez da omoguće održavanje što više kampova sa inostranim sparing partnerima, kako bi našim reprezentativcima omogućili realnu šansu da se kvalifikuju na Igre u Tokiju”, kazao je Raković.

On se zahvalio Glavnom gradu i resornom Sekretarijatu za sport, navodeći da bez njihove pomoći organizacija ovog, kao i prethodnih kampova, ne bi bila moguća.

Selektor Kosova Isak Curi kazao je da mu je kamp mnogo značio, pogotovo u periodu pandemije i nedostatka takmičenja.

“Za mene i moje sportiste kamp je došao u parvo vrijeme. Smatram rad sa trenerom Rakovićem privilegiju, mi već dvije godine imamo odličnu saradnju i nadam se da ćemo je i nastaviti. Dobro smo radili, nadam se da će poslije kampa u Podgorici šanse moje takmičarke, Aljbuljene
Garvala da se domogne medalje, biti još veće”, kazao je Curi.

On se zahvalio Rakoviću i svima u podgoričkom klubu na gostoprimstvu i saradnji.

Najtrofejnija crnogorska karatistkinja nakon obnove nezavisnosti, Marina Raković kazala je da su pripreme organizovane u pravo vrijeme.

“Odradili smo odlične sparinge, to je nešto što nam je najviše falilo u ovom periodu kad nije bilo takmičenja. Moram istaći da je ovaj put došlo dosta djevojaka, različitih kategorija što nam je omogućilo da radimo sa različitim stilovima i svaki sparing nam je bio kao takmičenje”, rekla je Raković.

Ona vjeruje da će se nastaviti kontinuitet organizovanja kampova i priprema i da se tek tada mogu nadati većem broju medalja sa Evropskog prvenstva.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine, Isidora Ćućun kazala je da joj mnogo znači treninzi i rad sa drugim sparing partnerima.

“Nismo imali takmičenja skoro godinu i ovakvi treninzi na kojima radimo mečeve mnogo znače za nas, našu psihu i spremnost za predstojeća takmičenja. Mnogo mi znači motivacija trenera Rakovića za dalji rad, kada ispravi moje postojeće greške. Veliku zahvalnost dugujem i Marini Raković na velikoj podršci tokom priprema. Njegovi takmičari su izuzetni u svojim kategorijama i radom sa najboljima sama postajem takva”, rekla je Ćućun.

Članica banjalučke Energije kazala je da za nju sezona počinje za tri sedmice držvnim seniorskim prvenstva BiH.

Makedonac Petar Zaborski istakao je da je kamp značajan imajući u vidu da skoro godinu nije bilo takmičenja i zajedničkih treninga sa takmičarima drugih klubova i država.

“Meni puno znači što sam bio pozvan da budem dio kampa, imao sam priliku da se isprobam sa jednim od najboljih svjetskih takmičara. Bilo mi je i čast sarađivati sa trenerom Rakovićem i njegovim timom, a stekao i iskustva za sljedeće izazove. Glavni cilj ove sezone je EP I medalja sa tog takmičenja”, kazao je Zaborski.

Bugarski kandidat za Olimpijske igre u Tokiju, Stefan Petkov kazao je da je zbog pandemije dosta vremena trenirao bez dobrih sparing partnera i velikih turnira.

“Trening je mnogo važan za mene, jer za nekoliko sedmica imamo prvo takmičenje u ovoj godini – Premijer ligi u Istanbulu i želim da odem tamo maksimalno spreman. Bilo mi je zadovoljastvo trenirati sa članovima Omladinca, svi su veoma pozitivni, motivisani i imaju duh pravih šampiona. To je jedan od najboljih klubova u Evropi i zahvalan sam im što su mi dali priliku da treniram sa njima”, rekao je Petkov.

Norvežanin Fos-Solevag zlatni u slalomu

Hrvatska nakon drame i petaraca do OI