“Lavice” protiv Norveške počinju bitku za Tokio

during the Women’s EHF EURO 2020 Norway, Denmark - Group I, Montenegro vs Sweden, Jyske Bank Arena, Herning Denmark 13.12.2020, Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff

Crnogorske rukometašice protiv Norveške večeras od (19.30) počinju nastup na kvalifikacionom turniru u Podgorici za palsman na Olimpijske igre.

U martu prošle godine, pred punim tribinama „Morače“, naše rukometašice trebalo je da vode bitku za plasman u Tokio.

Početak pandemije virusa COVID-19 uslovio je odgađanje turnira, potom i najveće svjetske smotre sportista.

Čekalo se godinu, a odbrojavanje se bliži kraju – „lavice“ u petak duelom protiv aktuelnog šampiona Evrope – Norveške, otvaraju najvažnije takmičenje u ovoj godini. Na tribinama neće biti vjernih navijača, ali Jovanki Radičević i saigračicama neće nedostajati motiva da ostvare san i tako obraduju čitavu naciju.

Da bi se treći put nakon nastupa u Londonu 2012. godine i Rio de Žaneiru četiri godine kasnije, našle na najvećoj svjetskoj smotri sportista, izabranice selektora Kima Rasmusena moraju da osvoje jedno od prva dva mjesta u konkurenciji Norveške i Rumunije.

Crna Gora ima tešku grupu i ozbiljne rivale, ali iako oslabljena učiniće sve da se plasira u Tokio, kazala je kapiten Jovanka Radičević.

Foto: EHF

“To je važan događaj za sve nas. Bio bi treći put da odem na Olimpijske igre. Ovo je posebna nedjelja za moju karijeru. Vjerujem i sigurna sam da ćemo učiniti sve da se plasiramo. Smatram da smo zdrava i dobra reprezentacija, koja kada obuče dres Crne Gore ima dodatni motiv”, kazala je Radičević.

Komentarišući Norvešku, protivnika na startu turnira, kazala je da vjeruje da mogu do pobjede bez obzira na kvalitet rivala.

“Kalkulacije ne postoje. Potom imamo dan pauze da se spremimo za Rumuniju. Počeli smo da ih analiziramo. Može sa druge strane da bude bilo koja reprezentacija, sve zavisi od nas i toga kako ćemo prići utakmici. Sigurna sam da ovaj tim može mnogo i da ćemo se na kraju radovati”, poručila je Radičević.

Radičević je istakla da joj je drago što imaju priliku da igraju na svom terenu, ali ne onako kako su zamišljale i željele i kako se Crna Gora spremala za to – sa najvatrenijim navijačima.

Foto: RSCG/Stefan Ivanović

“Ali sigurna sam da ćemo se boriti za njih, za čitavu Crnu Goru. Samo treba da uživamo, da mamo maksimum. Navikle smo da se nosimo sa pritiskom, ali se nećemo predati”, rekla je Radičević.

Pivot Ema Ramusović poručila je da će ekipa dati sve od sebe da se plasira u Tokio.

“Svjesni smo da nas čekaju dvije teške utakmice, ali nećemo izaći sa bijelom zastavom. Daćemo sve od sebe. Postoji velika želja i motiv. Uvijek pričamo da je odbrana naš glavni adut i da ukoliko odbrana bude na zadovoljavajućem nivou, onda je igra u oba pravca dobra”, rekla je Ramusović.

Selektor Kim Rasmusen očekuje da će njegov tim dati maksimum, da će se boriti i igrati dobar rukomet.

“Djevojke izgledaju dobro, u boljem smo ritmu nego u decembru prošle godine. Mogu reći da sve djeluje pozitivno. Očekuju nas dvije teške utakmice – sve je moguće”, kazao je Rasmusen.

Foto: EHF

Komentarišući rivala na startu, on je istakao da ga Norveška ne može iznenaditi.

“Moramo da zaustavimo njihovu brzu igru, njihovu kontru. Igra Norveške zavisi od Nore Merk i od toga da li će ona nastupiti ili ne. Ukoliko ona ne bude u timu, Norveška će igrati sporije. Dobro je da je to prvi meč na turniru za nas, da osjetimo teren, da odigramo u dobrom ritmu, jer će nam ta utakmica pokazati šta moramo bolje pred Rumuniju. Daćemo sve za pobjedu”, poručio je Rasmusen.

Đukić osvojio trofej

Pavićević pred Partizan: Samo pobjeda, drugog izbora nemamo