Dragojević odgovorio Pekoviću: ULEB ne postoji, kako radimo protiv interesa FIBA kad smo arbitri sa FIBA licencama?

Foto: KSCG/UKSCG

Predsjednik Udruženja košarkaških sudija Crne Gore (UKSCG), Igor Dragojević reagovao je na jučerašnje saopštenje Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG) u kojem se ističe da prioritet u domaćim takmičenjima imaju arbitri koji su orijentisani prema FIBA takmičenjima.

Reagovanje prenosimo integralno:

“Prije svega želimo da istaknemo žaljenje što moramo da polemišemo na ovaj način sa vama i što vam je podmetnut “vruć krompir” od strane prošle garniture koja je vodila KSCG, jer problem su kreirali upravo gospoda iz prošlog saziva KSCG i datira odavno, a mi (Koljenšić, Dragojević, Savović) ni do dana današnjeg nismo dobili niti pismeno, niti usmeno objašnjenje odluke o zabrani suđenja liga pod okriljem KSCG. Zašto ste Vi g-dine Predsjedniče osjetili potrebu da odgovorite, posle toliko mjeseci naših neuspješnih pokušaja da od njih dobijemo odgovor i preuzmete na sebe ovaj teret, nama neće biti jasno, jer smo mi kao udruženje imali jako uvjerenje da ćete se izdignuti iznad ovih neosnovanih napada i shvatiti potrebu saradnje sa većinskim dijelom sudija tj. Udruženjem košarkaških sudija Crne Gore (UKSCG), koje broji sve sudije sa prostora Crne Gore, osim dvojice kolega koji su direktno potčinjeni bivšim (i sadašnjim) strukturama u Savezu i narušavaju koncept nepristrasnosti kao glavni osnov našeg postojanja. Ako bude potrebe, pojasniću i zašto, ali svi znamo da za tim nema potrebe…

Ipak želimo da izdvojimo vas, nove i svježe snage saveza, Vas g-dine Predsjedniče i Generalnog sekretara KSCG, za koje iskreno smatramo da u budućnosti mogu donijeti boljitak i izdići CG košarku na viši nivo. Isto tako, iz najbolje namjere, želimo da vam ukažemo da ste u vašem dopisu prema nama, napravili veliki broj nedopustivih grešaka, koje su vam ili interpretirane pogrešno ili niste dovoljno upoznati sa trenutnim stanjem. Nedopustivo je da jedna ozbiljna organizacija poput KSCG u zvaničnom dopisu javno iznosi veoma opasne formulacije o suprostavljenosti najjačih evropskih liga? Da li su gospoda iz KSCG svjesni mogućih posledica ovih javnih istupanja po crnogorsku košarku tj. klubove koji nastupaju u Eurocup takmičenju? Da li znate da ULEB kao organizacija koja po vama upravlja Evroligom (?!) ne postoji duži niz godina, a vi se u zvaničnom dopisu pozivate na naše učešće prema njima?! Vas dopis je jako zbunjujuć za sve koji se bave evropskom i našom košarkom, pojasniću zašto i krenućemo ispočetka…

Vašim dopisom broj 450-05 od 31.05.2021. godine obavijestili ste nas o spremnosti KSCG da sarađuje sa svim subjektima sistema, pa tako i sa Udruženjem košarkaških sudija Crne Gore. Međutim, u nastavku Vašeg odgovora stiče se utisak o drugačijim namjerama Košarkaškog saveza Crne Gore.

Prije svega, smatramo da niste odgovorili ni na jedno pitanje postavljeno u dopisu UKSCG od 18.05.2021. godine, već ste pisali o odnosu FIBA i ULEB-a (organizacije koja ne postoji već duži niz godina, već je to “Euroleague basketball” koja radi pod okriljem EKA organizacije) insinuirajući da sudije koji su članovi UKSCG, a konkretno Koljenšić, Dragojević i Savovic nisu priklonjeni FIBA, već navodno ”ULEB-u” koji je suprostavljena organizacija FIBA, što je po našem mišljenju ozbiljna optužba koja nije potkrijepljena nijednom činjenicom i za nas je vrlo iznenađujuća.

Podsjetiću Vas da je u prethodnom sastavu KSCG, naše udruženje UKSCG dalo značajan doprinos funkcionisanju košarkaškog tj. sudijskog sistema, a posebno na činjenicu da smo najveći broj sudijskih seminara i webinara radili upravo sa najuticajnijim ljudima iz FIBA WORLD i FIBA EUROPE (Karlom Jungebrandom i Davorinom Nakicem) i takodje dala najveci doprinos u edukaciji i napredovanju mladih sudija u Crnoj Gori.

Pomenuli ste dalje u dopisu da ”UKSCG svojim aktivnim učešćem na utakmicama pod okriljem ULEB-a najdirektnije daje podrsku njihovom konceptu, a samim tim radi protiv interesa FIBA i KSCG”??!! Udruženje košarkaških sudija Crne Gore je nevladina organizacija koja okuplja sve košarkaške sudije u Crnoj Gori i kao takvi smo po Statutu KSCG dio Skupštine KSCG, a u njenom sastavu su i FIBA sudije, Evroligaške sudije, ABA sudije, nacionalne sudije, pa prema tome čudi toliko nepoznavanje ili namjera za pogrešnim informisanjem javnosti? UKSCG nema apsolutno nikakvu aktivnost na utakmicama pod okriljem pomenute organizacije i čak ne kapiramo značenje koje ima vaša rečenica? Ne možemo prihvatiti Vaš stav da aktivnim učešćem na utakmicama pod okriljem Euroleague basketball direktno radimo protiv interesa FIBA i KSCG. Ovakva opaska ne samo da nije tačna, već to potkrepljujemo i jasnim i lako provjerljivim dokazom da smo licencirane sudije za FIBA, pa ako radimo protiv interesa FIBA sigurno ne bi dobili licencu na dvije naredne godine. Takođe ukazujemo na činjenicu da smo jedina zemlja koja zabranjuje svojim sudijama da sude nacionalne lige, zbog suđenja u ligama van naših granica, kako god se one zvale i ko god da ih organizuje. Pored navedenog, ovakav Vaš stav ne potkrepljuje ni činjenica da naša dva najveća i najuspješnija kluba, koji igraju takmičenje pod okriljem Euroleague basketball, upravo igraju finale Kupa Crne Gore, pa bi se tumačenjem ovakvog Vašeg odgovora, automatski mogao izvesti zaključak da pomenuta dva kluba ne mogu da igraju utakmice pod okriljem KSCG. Da li je potrebno da pominjemo i naše trenere u pomenutom takmičenju ili kontrolore i delegate? Zašto se targetiraju samo sudije, odnosno pomenuta trojka, a ne i svi učesnici pod okriljem ELB takmičenja, jasno je samo vama i zato želimo da nam to saopštite javno, odnosno zvanično, bez uvijene forme kao što ste to uradili sada. Nećemo dozvoliti nikome da se na ovaj način poigrava sa našim imenima i svime što smo uradili za crnogorsku košarku i sudijsku organizaciju KSCG”, piše u reagovanju Predsjednika Udruženja košarkaških sudija Crne Gore (UKSCG), Igora Dragojevića.

FOTO: UKSCG

Radulović pred Izrael: Važan meč, spremamo se ozbiljno za njih

Godine su samo broj, Kašćelan produžio ugovor sa Baltikom