F1: Peres osvojio Bakuu

Foto: F1/twitter

Spektakularna trka za Veliku nagradu Azerbejdžana pripala je pilotu Red Bula Serhiu Peresu. Prvi put ove sezone na podijumu nije bilo njegovog klupskog druga Maksa Ferstapena ili aktuelnog rpvaka u Mercedesu, Luisa Hamiltona.

Preostala mjesta na podijumu zaposjeli su Sebastinan Fetel na Aston Martinu i Pjer Gasli u bolidu Alfa Taurija.

Hamiltion je na ponovni staert u 50. krugu startovao iz prvog reda, odmah do lidera Peresa, ali je napravio grešku pri startu i odmah skliznuo na 16. poziciju.

A tragičar je Holanđanin Ferstapen.

I kada se činilo da se u poretku teško šta može promijeniti, pošto je u 45. krugu lider Maks Ferstapen vratio najbrži krug, nakon što ga je imao Luis Hamilton ali u bezuspješnom pokušaju vozača Mercedesa da prestigne Serhia Peresa u drugom bolidu Red Bula, u 46. je na pravini Ferstapenu pukao zadnji pneumatik. 

Na pravini i udario je bolidom pa je za njega trka bila završena a nastupio je novi period sa bezbjednosnim vozilom.

Novi, nakon 30. kruga, kada je Lansu Strolu takođe pukla lijeva zadnja guma na Aston Martinu. I to na identičnom mjestu pa je Direkcija trke u nedoumici da li je loš kvalitet penumatika ili neki predmet kojem nije mjesto na stazi.

Tim Red Bula negoduje jer nije bilo nikakvih naznaka da do pucanja gume može doći!

U 34. krugu Hamilton je javio timu da ne može ništa da uradi sa postojećim pneumaticima, pošto bolidi Red Vula u drugom dijelu trase na stazi stoje nevjerovatno.

U boksu u narednom krugu Britancu su imali problem da pričvrste jedan točak.

Upravo mu je problem s pneumatikom najvećeg rivala dao šansu, a i drugim mjstom bi  preuzeo lidersku poziciju ali je napravio kobnu grešku u 50. krugu.

Ferstapen je ostao prvi u poretku sa 105 boodva, četiri više od Hamiltona, Red Bul ima 26 više od Mercedesa u poretku konstruktora.

Nakon zlata Marije Vuković, Tomaš Đurović osvojio srebro

Federer se povukao sa Rolan Garosa