Budućnost počela pripreme za narednu sezonu: Evropa je veliki izazov (FOTO)

Budućnost je počela sa pripremama za sezonu 2021/22 – trener Mladen Milinković je sa pojačanim stručnim štabom obavio prozivku na Starom aerodromu, a predsjednik Veselin Mijač je poželio plavim šampionima sve najbolje na početku rada.

Aktuleni šampion i osvajač Kupa Crne Gore je startovao bez A reprezentativaca Miloša DragojevićaMiloša Dragojevića i Igora Ivanovića, kao i mladih reprezentativaca Anta BabićaAndrije Ražnatovića i Lazara Mijovića, kao i U20 reprezentativca Petra Vukovića koji će se priključiti u nedjelju.

Budućnost će cijeli trenažni proces odraditi na Starom aerodromu, a igrači će narednih 14 dana biti u karantinu u hotelu Ramada.

Najbitnije je da su svi igrači dobrog zdravlja, da ih zaobiđu povrede i da se naviknu na veće obaveze u narednom prvenstvu, jer poslije ovako dobre sezone, sa mnogo rekorda, normalno je da očekivanja i apetiti rastu, a s tim je i odgovornost mnogo veća”, rekao je šef stručnog štaba Mladen Milinković.

Foto: FK Budućnost

Biće dosta poređenja u odnosu na ono što smo postigli, što donosi određeni teret. Naš zadatak je da rasteretimo igrače, da nemaju pritisak jer će to biti mnogo produktivnije. Nadam se da će igrači sve maksimalno ozbiljno shvatiti, kao što su i do sada, i da će spremni dočekati evropske izazove i naredno prvenstvo”.

Naš tim je nekompletan počeo pripreme, a sedam reprezentativaca je dokaz da se na Starom aerodromu radi dobro.

Za nas je svaki poziv u “A” ili mladu selekciju Crne Gore veliko priznanje jer to je dokaz da selektori Radulović i Vukotić prate naš rad i naše igrače i da su zadovoljni onim što radimo. Nadam se da su ti igrači opravdali očekivanja i da ćemo i ubuduće imati reprezentativce, naročito mlade jer u sastavu imamo veliki broj mladih igrača, od kojih su neki kadeti, a većina omladinci. Moći će da se dokažu i zavrijede poziv selektora”.

“Plave” su u aktuelnom prelaznom roku napustili Nemanja JevrićMarko VučićVelizar Janketić i Dejan Zarubica, za sada je došao 19-godišnji Amir Muzurović iz OFK Titograd, a prethodnih dana su potpisivali profesionalni ugovori sa talentovanim klincima.

Foto: FK Budućnost

Dolaskom predsjednika Mijača politika kluba se dosta promijenila, prije svega što se tiče brige o mladim igračima. U svakom slučaju, akcenat je bio da se mladi igrači uvode u prvi tim, a od ove sezone da možda gro rostera budu mladi igrači i da Budućnost u dogledno vrijeme napravi dobru ekipu od svojih, domaćih igrača koji će moći da urade nešto više u Evropi”, rekao je Milinković.

Mladi igrači su sadašnjost i budućnost Budućnosti, a naš klub vjeruje u njihov talenat i kvalitet.

To ne znači da već ove sezone nemamo velike želje, lagali bismo kad bismo to rekli, a i nije sportski ne nadati se da nešto može da se napravi, ali dosta mladih je potpisalo ugovore, neki će potpisati vrlo brzo. Jednostavno, želimo da Budućnost bude klub za sve perspektivne igrače u kojem će moći da se dokažu i poslije naprave transfere”.

Milinković žali zbog odlaska Marka Vučića koga je Budućnost promovisala u reprezentativca, ali odbacuje samopromociju igrača i nuđenje sa raznih strana.

Poslije dobrih rezultata, sasvim je normalno da se mnogi igrači nude Budućnosti, da menadžeri nude bezbroj igrača, a čak se neki i sami nude i prave sebi reklamu. Budućnost nema razloga da bilo šta krije, uvijek javimo kada završimo neki transfer. Vidimo da se Camaj pominje kao napadač Budućnosti, rekao bih vam da jeste, ali kažem vam da niko nije razgovarao sa njim. Uzeo sam primjer njega, jer je igrač iz naše lige i iz ekipe koja je bila naš veliki rival u prošloj sezoni. Želim to da kažem zbog naših igrača i zbog istine. Normalno je da nam prija što igrači žele da dođu do nas, to je znak da smo na dobrom putu”.

Budućnost će u evro kvalifikacije krenuti iz 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, na žrijebu će biti povlašćena, ali u nepovlašćenom šeširu se nalaze jaki rivali.

Foto: FK Budućnost

Lakše je što smo nosioci, ali među potencijalnim protivnicima ima vrlo dobrih ekipa, za koje mi možda mislimo da su laki. Pročitao sam izjavu predsjednika albanske Teute, koji je rekao da je Budućnost njima rival po mjeri. Teuta je jako dobra ekipa, a ovdje bi mnogi rekli kako ćemo ih lako pobijediti. Imaju pet-šest igrača koji su za mnogo ozbiljnije lige. Treba biti oprezan, pokazati poštovanje svima, ali ne opterećivati se mnogo. Rekao sam igračima da je bitno da budu psihološki spremni, da ne uđu bojažljivo u kvalifikacije jer nas je prvih 25 minuta protiv Ludogoreca prošlog ljeta koštalo prolaza”, jasan je rođeni Lozničanin, koji je dodao.

Helsinki možda nema zvučna imena, ali mu je prvenstvo u toku i u punom je takmičarskom ritmu, što mu je prednost. Nefči ima ogroman budžet, doveo je ozbiljna pojačanja, izraelski i norveški šampion su takođe veoma neugodni rivali… Svi ti klubovi imaju veće budžete i zvijezde. Iskustvo je bitno, ali i faktor sreće je bitan u fudbalu”.

Budućnost će tokom priprema odigrati četiri – pet utakmica, a jedan rival je već poznat – to je vicešampion Albanije i osvajač kupa Vlaznija koja će gostovati u Podgorici 19. juna.

Vidim da svi pričaju o Evropi, a ja smatram da treba da mislimo o cjelokupnoj sezoni jer za Budućnost je vrlo bitno da bude šampion, ne samo zbog finansijske koristi. Ne treba nijedno takmičenje zapostaviti. Evropa diže cijenu igračima, naročito mladim, i svjesni smo da ako odigraju dvije – tri dobre utakmice da će i ovi koji sada imaju ponude otići za veći novac, od čega će koristi imati Budućnost i crnogorski fudbal. Bitno je da se napravi taj korak i da neko u crnogorskom fudbalu krene da prodaje igrače za ozbiljniji novac. Na nama je da probamo da uradimo nešto što do sada nije niko”.

San svih navijača Budućnosti je iskorak u Evropi…

Foto: FK Budućnost

Volio bih da se plasiramo u neko evropsko takmičenje, to nam daje volju da napredujemo. Ali moja filozofija kao trenera je da nemate šanse da uspijete bez dobre grupe igrača. Možete biti vrhunski majstor, ali uzalud ako nemate dobar alat”, govori Mladen Milinković, čovjek koji je za nepune dvije godine osvojio tri trofeja sa “plavima”.

Nema garancija u sportu. Vjerujemo da imamo kvalitet da napravimo uspjeh i naredne sezone, ali odlučuje mnogo stvari. Nekad dođe do zasićenja, ali oni za koje mislimo da mogu još da pruže i donesu nešto novo su tu, uz svježu krv oličenu u mladim igračima. Na primjer, Mijović nije ni bio na pripremama u januaru, ali je eksplodirao. U fudbalu morate biti jako strpljivi, a to igrači ovdje nemaju, što mi se od starta nije svidjelo”.

Foto: FK Budućnost

OSCG pokreće sjajan projekat: Besplatna škola odbojke za dječake

Silovita Zvezda na startu finalne serije: +29 protiv Mege za 1:0