Kaluđerović: Savićević čini sve da bude jedini kandidat

Kandidat za predsjednika Fudbalskog saveza Jovan Kaluđerović smatra da je Dejan Savićević za nezakonit način sakupio potpise delegata Skupštine Saveza.

“Sportska reputacija i društveni status koji ima Savićević, trebalo bi da ga obavezuje da ono što saopštava bude zasnovano na činjenicama i da odgovara onome što se desilo. Desilo se i dešava se da na sve načine pokušava da bude jedini kandidat za predsjednika, očigledno svjestan da samo tako može da bude na čelu saveza još jedan mandat. Koristi resurse FSCG, organe i tijela suprotno propisima. Pokušao je da iskoristi vjerovatno neustavnu, ali sigurno nedemokratsku odredbu člana 30 Statuta FSCG da je potrebna podrška najmanje 1/4 delegata za kandidata (12 delegata). Na razne, manje ili više nesportske i nezakonite načine sakupio je 28 potpisa (od 45 delegata koliko broji Skupština). Trudio se gotovo cijeli savez da on bude jedini kandidat, ali… Trudili su se i mnogi drugi, zna Savićević koji i kakvi”, istakao je Kaluđerović.

Nekadašnji internacionalni arbitar je zatim objasnio kroz primjere svoje tvrdnje.

“Izvršni odbor FSCG je donio odluku da delegate za Skupštinu predlažu klubovi koji će se takmičiti u sezoni 2021/2022. i da odluke moraju dostaviti najkasnije 7. juna 2021. Isti je rok i za predaju kandidature za predsjednika. Samo dan ranije, 6. juna odigrane su uzvratne utakmice baraža za Telekom 1. CFL, pa se noć pred isticanje roka saznalo koji klub delegira koliko delegata, 24 časa za izbor delegata!? Navedena odluka Izvršnog odbora je nezakonita i zato što je suprotna Statutu FSCG, član 28 tačka 4: “Za Izbornu Skupštinu delegati mogu predložiti kandidata za predsjednika FSCG najmanje 20 dana prije sjednice Skupštine”. Znači da je rok trebao biti 10.06, a ne 7.06. Simpatično je da Savićević kao fenomen gleda na zakonito predlaganje delegata. Dobijena ovlašćenja na prevaru (za podršku Savićeviću) ukinuta su kroz zakonitu proceduru. Znam da to teško pada, ali navikavajte se… Sve organizacije koje su birale delegate morale su u zapisnike da konstatuju da njihov delegat mora da glasa za Savićevića, odnosno Došljaka, Vučelića ili Đurovića. Delegat može da glasa za koga on smatra da treba, u suprotnom ne bi iste delegirali već bi pisanim putem završili izbore.”

Na kraju je saopštio i kako je tekla komunikacija sa generalnim sekretarom FSCG Momirom Đurđevcem, kao i da nikada ne okreće leđa, već ljude gleda pravo u oči.

“Nakon što sam predao kandidaturu verifikaciona komisija je konstatovala, a generalni sekretar Đurđevac mi je poslao dopis da nedostaju dva dokumenta, dokaza. Prvi – dokaz da nijesam suspendovan ili isključen iz FSCG. Od mene traže dokaz koji samo FSCG može da izda. Smiješno ili? Drugi – dokaz o nepostojanju podataka o osuđivanosti lica. Tražio sam podatak od nadležnog organa i dobio informaciju da fizička lica ne mogu da dobiju isti jer je to zabranjeno zakonom. Ako je Savićević dostavio taj dokaz, ili gaje dobio nezakonito ili ga je FSCG tražio za njega!? Što se tiče moje sudijske i FIFA/UEFA karijere nijesam sudio i bio na listi međunarodnih sudija, jer mi je to činio Savićević, već zato što sam to zaslužio na terenu i bio sam neophodan FSCG za najteže utakmice. Bio sam rado viđen na svakom terenu od svih učesnika. Sve ovo je opšte poznato. Dodatno, listu sudija nije utvrđivao Savićević, već Odbor za hitna pitanja. Savićević i oni koji me poznaju, znaju da Jovan Kaluđerović ne okreće leđa već gleda pravo u oči”, ističe se u saopštenju Kaluđerovića.

Izbori za predsjednika Fudbalskog saveza održaće se 30. juna.

Radičević: Ne želim ništa da obećavam, ali znam da ćemo se do kraja boriti

Poslije 20 godina: Smijenjen Đordi Bertomeu