Dragan Adžić za Sportski.me: London uvijek budi emocije, ali ne i žal za zlatom

foto: žrk budućnost

Dragan Adžić u Londonu i Riju je vodio Crnu Goru na Olimpijskim igrama.

2012. godine je bio na domak zlata, ali se u velikom finalu ispriječila Norveška, sa čuvenim sudijskim parom, sestrama Bonaventura.

Devet godina kasnije Adžić je u ulozi selektora Slovenije, i kao navijač će pratiti, bodriti „lavice“ na prvim korona Igrama.

Crna Gora će debi u Tokiju imati u nedjelju 25. jula protiv Angole, zatim slijedi Japan, te Južna Koreja i na kraju dvije evropske sile Norveška i Holandija.

„Sigurno da su sve tri van evropske reprezentacije vrlo zahtjevne i traže posebnu ozbiljnost. U pripremi pred te mečeve će stručni štab na čelu Bojanom Popović uraditi sve da ih spremno dočekaju. Ono što je karakteristično u ovih posljednjih osam, devet mjeseci, je da Crna Gora kroz reprezentaciju i Budućnost odigrala vrhunsku odbranu (5-1) i samim tim može biti adaptiranija, za treninge i mečeve. Apsolutno vjerujem u stručni štab i djevojke – generalno smo mi izlazili na kraj sa tim selekcijama, tako da vjerujem da će to biti i ovoga puta“, rekao je Adžić za Sportski.me.

Foto: ŽRK Budućnost/Dejan Starčević

Ko bi bio poželjan protivnik u četvrtfinalu, koje je najbitniji meč na turniru ?

„Vrlo je nezahvalno prognozirati. Moguća su neka iznenađenja u grupnoj fazi. Ja apsolutno vjerujem u ovaj kvalitet i tradiciju. Ni velika Jugoslavija nije tri puta zaredom igrala na Olimpijskim igrama. Već te djevojke, i mlađe imaju iskustvo igranja iz Rija, a neke iz Londona i Rija – tako da ja vjerujem da ćemo mi izboriti za četvrtfinale, ići iz meča u meč. To ovaj sjajni stručni štab i djevojke znaju. A onda kad i ko dođe, mislim da će Crna Gora će biti spremna u tom meču. Crna Gora zna kako da igra u tim nokaut mečevima, i kroz kvalifikacije, i kroz velike mečeve, tako da vjerujem da će tako biti i ovoga puta“.

Koliko će biti izazovno izgurati cijele Igre sa pet bekova?

„Pa to jeste sigurno možda jedan od najvećih izazova. Samim tim što Milena Raičević nije uspjela da se spremi za takmičenje. To je jedan veliki udarac na kvalitet samog tima, i to što ona može dati i kada nije možda skroz spremna. Ono što znamo je, da naši krilni igrači, ako treba i Majda može da odigra kvalitetno na poziciji beka, i to je već radila. Dosta nas je naučila ova godina pod koronom, isprobalo se hiljadu nekih varijanti, koje nisu uobičajene, i kada je sve spremno. Mi nismo ni 2016. godine imali, spremnih i kvalitetnih pet bekova. U svakom slučaju nije Crna Gora imala neku lepezu bekova ni na dosadašnjim velikim takmičenjama. Vjerujem da će stručni štab i djevojke to iznijeti na pravi način, i da se to neće osjetiti konačno na rezultat“.

Foto: ŽRK Budućnost /Dejan Starčević

U aprilu ste preuzeli reprezentaciju Slovenije, i za kratak period uspjeh je već ostvaren – izborili ste Svjetsko prvenstvo, koje je krajem gosdine igra u Španiji. Prvi put vodićete drugu reprezentaciju na velikom takmičenju, nakon što ste sa Crnom Gorom osvojili olimpijsko srebro i evropsko zlato 2012. godine?

„Zadovoljan sam. Ima puno posla. Slovenija ima potencijal u seniorskom timu. Vjerujemo da možemo kroz naredna takmičenja, posebno kroz EURO 2022. godine, koje je izborno za Pariz, podići ekipu na jedan nivo da bude konkurentna. Kada se radi o mlađim kategorijama, tu slovenački rukomet, koji je najslabiji u regionu sa rezultatima, tek treba postavi temelje. Neko iskustvo mogu da iskoristim iz Crne Gore, pošto je Slovenija mala zemlja, i to može sve brzo da se posloži kako treba. Jedna sredina sa odličnim uslovima, velikog potencijala, i meni vrlo izazovna“.

Svečanom ceremonijom danas će biti otvorene Olimpijske igre u Tokiju. Vi, ste 2012. godine osvojili srebro u Londonu. Ima li malo emocija, odnosno žala za zlatom u čuvenom finalu protiv Norveške?

„Ja nikad nisam žalio za bilo čim. Uvijek kada se završi neko takmičenje, bili prvi, peti ili deseti sam gledao šta nisam uradio kako treba, i iz toga izvlačio pouke. Mislim da to finale ja, tada kao selektor, nismo bili spremni, da ga odigramo do kraja. Te godine se dosta toga izdešavalo, i doći da se odigra finale, da budemo spremni na sve te izazove na terenu, možda nismo bili. Meni je pomoglo da u tom sljedećem finalu Beogradu u decembru, izvučem pouke za sebe, i da ne ponavljam greške. Sam London, svaki sekund proveden na Olimpijskim igrama u Londonu su za nezaborav. Nevjerovatno iskustvo, koje će uvijek buditi neke posebne emocije kod mene. Žal nije bio, već iskustvo za dalje. Zahvalnost svima koji učestvovali na tom projektu čitave te 2012. godine, a posebno na Olimpijskim igrama“.

Juniori uzeli set Bugarskoj

Treće pojačanje: Bruna Zrnić potpisala za Budućnost