Za programe COK-a, POK-a i nacionalnih sportskih saveza u 2021. godini Vlada izdvojila preko 4. miliona eura

Uprava za sport i mlade je, u skladu sa obavezom iz Zakona o sportu, realizovala javni konkurs za sufinansiranje programa sportskih organizacija u 2021.godini.

U skladu sa članom 117 Zakona o sportu, uslov za objavljivanje javnog konkursa bilo je prethodno usvajanje Zakona o bužetu za 2021.godinu koji je Skupština donijela 17.juna.

Za programske aktivnosti 35 sportskih organizacija koje su ispunile uslove javnog konkursa, iz Budžeta Uprave za sport i mlade opredijeljeno je 2.552,000 eura.

Od tog novca, Uprava za sport i mlade opredijelila je 217.470,20 eura za stipendiranje 228 mladih sportista koje su predložili nacionalni sportski savezi i krovne organizacije sporta u Crnoj Gori. Kako je istakao v.d. direktora Uprave za sport i mlade, Vasilije Lalošević, kroz navedenu podršku ova institucija imala je za cilj da pošalje jasnu poruku da je briga o mladim nadama koje predstavljaju sportsku budućnost Crne Gore prioritet organa kojim rukovodi i da će tako biti i u narednom periodu.

Imajući u vidu da je riječ o olimpijskoj i paraolimpijskoj godini, te da je donošenje Zakona o budžetu u junu uslovilo nešto kasnije objavljivanje javnog konkursa, Vlada Crne Gore je, na predlog Uprave za sport i mlade i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a u cilju nesmetanog funkcionisanja sportskih organizacija u prvom i drugom kvartalu 2021.godine, prvenstveno onih koje su imale obaveze u olimpijskom i paraolimpijskom kontekstu, opredijelila sredstva u iznosu od 1.807,869 eura, što, uključujući sredstva opredijeljena javnim konkursom, iznosi 4.359,869 eura.  Navedena podrška bila je presudna da sportisti uspješno realizuju sve svoje takmičarske obaveze, a uz pomoć krovnih asocijacija sporta, i u onim sportovima gdje postoje višegodišnji sporovi oko pravnih statusa sportskih organizacija, kao što je džudo.

Uprava za sport i mlade je, prilikom donošenja odluke o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama putem javnog konkursa za 2021.godinu uzimala u obzir podršku koja je u prvom i drugom kvartalu opredijeljena od strane Vlade Crne Gore.

Ukupna finansijska sredstva koja su iz Budžeta Crne Gore izdvojena za programske aktivnosti sportskih organizacija su 4.359,869 eura čime se potvrđuje da, i pored teških finansijskih okolnosti uslovljenih pandemijom COVID-a kao i slabe prošlogodišnje turističke sezone, sport ostaje prioritetna grana koja je visokopozicionirana u javnim politikama nove vlasti.

Uprava za sport i mlade će, shodno proceduri, sa sportskim organizacijama potpisati ugovore kojim će se regulisati trošenje budžetskih sredstava shodno dostavljenim programima za 2021.godinu.

Liga konferencija: Partizan imao sreće, Vešović i Kosović u istoj grupi

Obrt: Ronaldo se vraća u Junajted