Studentski centar od danas SC Derbi, cilj opstanak u ABA ligi, razvoj mladih igrača

Foto: KK SC Derby

Za Studentski centar će sve biti novo – prvi put će igrati ABA ligu, na klupi će biti novi trener, Slovenac Andrej Žakelj, a i ime kluba je novo.

Debitant u elitnom regionalnom takmičenju od danas se zove SC Derbi, nakon potpisa ugovora o sponzorstvu za kompanijom „Rastoder” iz Slovenije, čiji je brend „Derby” poznat po uvozu južnog voća.

„Sa velikim zadovoljstvom predstavljam tim, stručni štab i novo ime. Vjerujem da ćemo profesionalnim odnosom na terenu i van njega zaslužiti maksimalnu podršku, koja nam je zaista potrebna. Glavni sponzor nam je internacionalno poznat brend Derby, a izuzetno nam je bitno što su sa nama slovenačka firma ‘Rastoder’ i uspješan čovjek sa ovih prostora, koji je želio da uloži u crnogorski sport”, rekao je predsjednik kluba, Zoran Kojičić.

foto: KK SC Derby

Generalni menadžer Đuro Ostojić je naglasio da je cilj opstanak u nikad jačoj ABA ligi.

„Prošle godine željeli smo da afirmišemo igrače, sada postavljamo nove, veće ciljeve. Ne skrećemo sa kursa, klub će služiti razvoju mladih, talentovanih igrača. ABA liga nikad nije bila jača, došlo je do raslojavanja, jer su tri-četiri ekipe jako kvalitetne, neke imaju aspiraciju za sredinu tabele, a dosta ih je izjednačeno i na jednu loptu će se boriti za opstanak. Cilj nam je da budemo konkurentni svima, te da uz naš osnovni cilj, razvoj mladih igrača, izborimo ostanak u društvu najboljih”, rekao je nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore.

Došlo je nekoliko pojačanja, iz Budućnost Volija je na pozajmicu stigao rekonvalescent Aleksa Ilić, a plan je da stigne još jedan plejmejker.

„Bilo je dosta promjena. Nadam se da ćemo biti spremni za početak takmičenja. Nismo popunjeni na svim, tražimo još jedno jako bitno pojačanje i krećemo u veliki izazov”, naglasio je Ostojić.

foto: KK SC Derby

„Studente” je u ABA ligu uveo Nenad Trajković, koji je imao ugovor do 2023. godine, ali je odlučeno da ga naslijedi Žakelj.

„Na kraju prošle sezone je bilo dosta razgovora, a ponudili smo Trajkoviću da bude koordinator svih selekcija, što je bio i plan kada je dolazio. Nismo pronašli zajednički jezik i morali smo da raskinemo ugovor, tako da Trajković više nije član SC Derby”.

Na pitanje da li je u pitanju sporazumni ili jednostrani raskid ugovora, Ostojić je potvrdio da je jednostrani. To znači da će klub vjerovatno morati da mu isplati novac za dvije sezone, što je oko 120.000 eura.

Žakelj je radio u više slovenačkih klubova, a poznat je po epizodi u Primorskoj. Bio je pomoćnik Jurice Golemca, a naslijedio ga je na mjestu šefa stručnog štaba kad je klub ostao bez novca. U Podgorici ga čeka drugačiji, ali takođe ambiciozan projekat.

„Projekat mi je predstavljen kao višegodišnji, da se razvijaju mlađi igrači, a ovo je velika prilika da pokažem da to mogu da radim. ABA liga je magnet za trenere, još slažemo ekipu, upoznajemo se. Mislim da ćemo još bolje izgledati kada dovedemo još jednog igrača, koji bi uskoro trebalo da stigne”, istakao je 42-godišnjak iz Postojne.

foto: KK SC Derby

Traži se još plejmejker.

„Imamo dva-tri imena o kojima još pričamo. Tražimo baš specifičan profil igrača, jer je ovo mlada, neiskusna ekipa i nije lako naći igrača koji ima kvalitet da pomogne. Danonoćno radimo na tome”.

Žakelj ne bježi od ciljeva. Naprotiv,

„Rano je da kažem gdje ćemo biti, ali ja imam visoke ambicije, želim da što budemo što bolje plasirani. Opstanak u ligi nam je prvi cilj, ali želim da igrači pokažu da mogu da igraju na ovom nivou. Zato puno radimo, ali biće potrebno i strpljenja i čekati igrače, jer možda na početku nećemo biti pravi”.

Istakao je da poređenje Primorske i SC Derbija nije moguće.

„Kad smo ušli u ABA ligu sa Primorskom, odmah smo imali veliki budžet i kupili igrače koje smo mogli za visok plasman. Nije bilo mladih, dovodili smo afirmisane košarkaše, a ne želim da pričao o tome šta se kasnije desilo. Ovo je ambiciozan projekat, usmjeren na mlade i na tome ćemo da radimo”, poručio je Žakelj.

Milić Starovlah je jedan od staosjedilaca i jedan od rijetkih koji je imao priliku da igra u ABA ligi.

„Mislim da imamo skroz korektnu ekipu. Šansa ćemo tražitu u agresivnosti, mladosti, trčanju, svi smo svjesni da je ovo veliki izazov za nas. Mlada smo ekipa i moramo da se iskažemo borbenošću”, istakao je Starovlah.

Mladi vaterpolisti bolji od prvaka svijeta

Radović i Bakić bez polufinala, Lupulesku: Ne mogu da vjerujem da smo izgubili od Nigerije