Međunarodni dan univerzitetskog sporta i Evropska nedelja sporta 2021

Na inicijativu FISU-a (Federation International Sport University) 20. septembar proglašen  je za Međunarodni dan univerzitetskog sporta (Internationa day of University sport – IDUS) na 196. sjednici UNESCO-a.

Inicijativu FISU-a podržao je, zajedno sa još 43 Nacionalne studentske sportske asocijacije, i Studentski sportski savez Crne Gore preko Nacionalne komisije za UNESCO.

Međunarodni dan univerzitetskog sporta prvi put je obilježen 2016. godine, a očekujemo da će se ovogodišnje izdanje IDUS-a obilježiti u preko 150 zemalja.U skladu sa preporukom FISU-a i sa našom željom da obilježimo dva veoma bitna datuma za studente, SSSCG će i ove godine, kao i prethodne, obilježiti zajedno Međunarodni dan univerzitetskog sporta (20. septembar) i Evropsku nedelju sporta (23-30 septembar) .

Foto: SSSCG

SSSCG je pripremio dvije vrste aktivnosti: promotivne i sportske.U sklopu promotivnih akivnosti studentima se putem kratkih video poruka obraćaju osobe od ugleda (iz javnog života Crne Gore, sportisti, studenti dobitnici stipendija SSSCG, i dr.) i svi klipovi su objavljeni na našim društvenim mrežama uz korišćenje hashtagova #IDUS #IDUSMontenegro #LetsIDUS #BeActive #Europeanweekofsport.

Novina u odnosu na prethodna izdanja IDUS-a je da će aktivnosti trajati sve do 9. oktobra,  kako bi što više studenata uzelo učešća, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.sportske aktivnosti:

Foto: SSSCG

Predsjednik SSSCG Zoran Medenica čestitao je Međunarodni dan sporta.

“Koristim priliku da vam u ime Studentskog sportskog saveza uputim čestitku povodom Međunarodnog dana studentskog sporta. Širom svijeta 20. septembar obilježava se kao najznačajniji datum za sve visokoškolce koji šalju najljepšu poruku da su sport i zdravi stilovi života, pravi način da ispunite svoj svakodnevni studentski život. Neka istraživanja rađena u Crnoj Gori, pokazala su da su studenti najvišu ocjenu među vannastavnim aktivnostima dali upravo studentskom sportu, te ponudi koja je svake godine sve bogatija. Upravo je to i misija nacionalnog studentskog sportskog saveza – da u naše aktivnosti uključimo što veći broj koleginica i kolega, razvijajući takmičarski duh i promovišući druženje među studentima sa različitih ustanova visokog obrazovanja i fakulteta. Ističući zadovoljstvo zbog bogate tradicije studentskog sporta, brojki koje bilježimo, a koje pokazuju da je sve veći broj studenata uključen u lige, kupove i druge akcije Studentskog sportskog saveza, okrećemo se novim izazovima. I mi u savezu, vjerujem i svi studenti, s nestrpljenjem očekujemo početak nove studijske godine i brojna takmičenja koja su pred nama.Dragi studenti, ovaj dan je prilika da vam poželim mnogo uspjeha u predstojećoj studijskoj godini, uz očekivanje da nastavite da dokazujete da dobar student može da bude i dobar sportista, te primjer svojim koleginicama i kolegama”, rekao je Medenica.

Foto: SSSCG

26. septembar – Upoznaj Crnu Goru – Hiking (150 učesnika)

02. oktobar – Studentski kros – Kampus UCG (50 učesnika) 

02. oktobar – Kajaking – Plaža Galeb (30 učesnika)

02. oktobar – Futsal kup – Nikšić (100 učesnika)

03. oktobar – Upoznaj Crnu Goru – Hiking (150 učesnika)

09. oktobar – Tenis – TK AS PG (50 učesnika)

Mirkovićevih – 200 mečeva u dresu Budućnosti: Lijep osjećaj, sa gorkim ukusom

Šarčeviću stipendija perspektivnog sportiste