Iako je tri i po godine van rukometnih mečeva, opreme, omiljenog okreta i postizanja gola – Mladen Rakčević prati dešavanja u sportu koji najviše voli.

Proslavljeni reprezentativac, bivši pivot Lovćena, Vardara, Metalurga, smatra da stanje u crnogorskom rukometu nije najbolje.

“Liga je očajna. Nema kvalitetnih klubova. Ne igraju se evropska takmičenja, SEHA liga – koja je pokrenuta upravo da se podigne kvalitet rukometa. Loše se piše ako se nastavi ovako. Crna Gora od svih eks Ju zemalja čini mi se najviše kasni za kvalitetom. Bojim se da ako se nastavi ovako, da neće izlaziti ni novi Borozan, Lipovina, Anđelić…”, kazao je Rakčević za Sportski.me.

Foto: Twitter/Mladen Rakčević

Bivši as smatra da je jako važno podstaći djecu da se bave rukometom, te da bi regionalna liga u mlađim kategorijama bila sjajan projekat.

“Treba krenuti od škola, animirati djecu da zavole rukomet. A kako ih animirati ako u gradu nema kvalitetnog kluba. Treba da se podvuče crta. Pokrenuti možda regionalne lige u mlađim kategorijama. Valjalo bi i da se država pozabavi tim, obezbijedi sredstva, da se napravi plan i program rada mlađih selekcija – da bi nakon pet, šest godina to došlo na svoje”, kazao je Rakčević i dodao…

“Treba se posvetiti i stručnom kadru. Omogućiti mladim ljudima koji žele da se bave trenerskim poslom uslove da se usavršavaju”.

Da li bi se prihvatio da pomogneš crnogorskom rukometu?

“Kompleksno je pitanje…Ne sastoji se od jednog odgovora. Tu bi trebalo dosta toga da se poklopi. Ja sam čovjek koji ne ulazi u takve projekte tek tako – želim da imam program, cilj. Naravno da bih se prihvatio posla. Međutim, evo tri i po godine niko me nije pitao bilo šta, vezano za rukomet, osim Lovćena – niti bih se ja nametao. U svakom slučaju crnogorskom rukometu želim sve najbolje”.

Foto: Instagram/Mladen Rakčević

Rakčević je ponikao u Lovćenu koji je bio dobar temelj za sve u daljoj karijeri.

Danas, Mladen često voljenom klubu pomogne savjetima, znanjem, iskustvom.

“Ja sam prijatelj i sin tog kluba. Lovćen je moj matični klub koji najviše volim. Lovćen je naš najbolji muški rukometni klub, iako ne potcjenjujem druge klubove u Crnoj Gori. Lovćen treba da bude stub rukometa, ali da se proširi baza i na Berane, Bar, Nikšić, ostale gradove – da se po jednom dobrom sistemu vode ti klubovi”, rekao je nekadašnji pivot “lavova”.

Mladen je bio dio reprezentacije Crne Gore koja se nakon obnove nezavisnosti prva plasirala na Evropsko prvenstvo 2008. godine u Norveškoj.

Jedaneset godina kasnije na meču sa Danskom u “Morači” zvanično se oprostio od crvenog dresa sa brojem 2.

“Igranje za reprezentaciju Crne Gore je nešto posebno. Ponosan sam na tih 88. utakmica koje sam odigrao u nacionalnom dresu”, kazao je Rakčević i nastavio…

“U lijepom sjećanju ostaje igranje u inostranim klubovima, posebno Vardaru, Metalurgu, tamo imam dosta prijatelja, i to je pravo bogatstvo”.

Foto: RSCG

ZAVIČAJ I PROIZVODNJA VINA

Mladen se nakon karijere vratio zavičaju. Na 15-tak kilometara od Prijestionice na porodičnom imanju u selu Smokovci u Riječkoj nahiji je obnovio porodičnu kuću, vinograde, pokrenuo proizvodnju vina.

Foto: Instagram/Mladen Rakčević

„To je bila neka želja dok sam igrao rukomet. Po završetku karijere sam obnovio kuću od mog prađeda, vinograde koji su tu postojali, sada u malo većoj mjeri nego što je bilo.  Proizvodnja vina je primarna sa nekom ugostiteljskom pričom, i to je nešto što me ispunjava. Tu živim već dvije i po godine – uz konekcije ka Cetinju i Podgorici“, rekao je Rakčević.

Vinska priča je priča sa tri tačke…

„Tu je potrebno dosta truda, rada, marketinga. Ali, sve to negdje pada lakše kada čovjek to radi iz ljubavi. Zahvalan sam Bogu što mi je omogućio da u životu da radim dvije najveće ljubavi rukomet i vino. To je prava prađedovska priča koja se dešava u Smokovcu“, nastavlja Rakčević.

Kako prijatelji, gosti reaguju kada te vide u novoj ulozi?

Foto: Twitter/Mladen Rakčević

„Pa malo su bili u čudu u početku…Kada svrate manje grupe ja ih služim, i to mi baš predstavlja zadovoljstvo. Više je to domaćinska priča, kao da mi u kuću dolaze, nego u ugostiteljski objekat. Mi se trudimo da u jednoj lijepoj atmosferi, dobroj hrani, vinu dočekamo goste, da se oni osjećaju prijatno i da odu zadovoljni kući“.

Foto: Twitter/Mladen Rakčević

Gdje se može naći vino i kakav je sam proces proizvodnje ?

„Ne prave se vina kao što su to nekad naši đedovi radili. Pokušavamo da zadržimo kvalitet, tradiciju, ali i da pratimo trendove. Naša vina se služe u samoj konobi, ima ih u dobrim restoranima, Vine Shopovima, a može se naručiti i direktno kod nas”.

Foto: Twitter/Mladen Rakčević

Foto: Instagram/Mladen Rakčević

“Naravno, šaljemo i dostavama na kućne adrese, kada ljudi žele da probaju. Vino se pokazalo dobro, posjeduje odličan kvalitet i čim gosti ponovo traže da naruče vino – znači da smo na dobrom putu“.

Leave a Reply