Sve vaterpolo selekcije Primorca još uvijek čekaju na otvaranje bazena, ali to ne smeta najmlađim članovima kotorskog kluba da osvajaju trofeje.

Dječaci Primorca rođeni 2007. godine i mlađi imaju čime da se pohvale. Ovog ljeta na kultnom otvorenom bazenu u drevnom gradu su osvojili Kup Crne Gore.

Na finalnom turniru tim koji vodi Vojo Peković je pokazao najviše, a u borbi za trofej je pobijedio sportskog rivala iz Herceg Novog – ekipu Jadrana.

“Uzbudljivo finale sa Jadranom. Gubili smo jedan dio meča, ali smo uspjeli da se vratimo i ostvarimo pobjedu. Naš ljetnji bazen je bio pun naših navijača i to nam je dalo dodatni motiv i snagu u finalu. Vjerovali smo da ćemo možemo do trofeja i od prvog dana turnira smo tako pristupili. Naravno, nije bilo lako, cijeli turnir je bio na visokom niovu, bilo je dobrih ekipa, ali smo pokazali da ova djeca Kotora vrijede i da su pravi šampioni”, rekao je Peković na početku razgovora za Sportski.me.

Foto: Privatna arhiva

Trofej Kupa dobija na značaju jer je od ranije poznato da djeca iz Kotora nemaju zatvoreni bazen, a na treninge moraju u Budvu.

“Prezadvoljan sam. Dobra sezona je iza nas. Ova djeca pored svih poteškoća, četiri godine bez zimskog bazena, lošim uslovima, putovanja u drugim gradovima i treniranje u drugim bazenima ostvariti ovakve rezultate je stvarno veliki uspijeh”, kazao je Peković.

Mladi stručnjak kaže da je zadovoljan bazom, odzivom djece koja žele da se bave vaterpolom.

Foto: Privatna arhiva

“Kada sam preuzeo tim prije tri godine, imali smo mali broj djece i jedva smo mogli i učestvovati na turnirima. To je posljedica nemanja zimskog bazena. Ali. smo napravili dobar plan i najvažnije hemiju u ekipi da bi zadržali djecu, a nakon toga se još djece upisalo i evo poslije tri godine došla je i titula. Za mene kao trenera, ekipa mora da bude i da diše kao jedno to je ono što i insistiram i samo tako moze doći uspijeh. A to ova generacija ima i siguran sam da su tek uspijesi pred njima”, rekao je Peković.

Sa otvaranjem zatvorenog bazena biće znatno olakšan rad za plivački sport u Kotoru…

“Upravo tako. Svaki dan očekujemo otvaranje zimskog bazena. Imaćemo odlične uslove, i mislim da tek onda opet dolaze dobri rezultati što se tiče plivanja i vaterpola u Kotoru”, kazao je Peković.

Ovog ljeta i najmlađe crnogorske selekcije su se pojavile na velikim takmičenjima.

Mlada reprezentacija (koju vodi još jedan Kotoranin, trener u Primorcu Uglješa Brguljan) je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu, dok je omladinska selekcija bila peta na Evropskom prvenstvu na Malti.

“Reprezentacija je imala zapažene rezultate. Moj kolega Uglješa Brguljan je sa juniorskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu uzeo bronzano odličije. Uglješa je takođe mlad i ambiciozan trener i sarađujemo odlično u klubu , zajedno pravimo i planove i sve u vezi djece što je potrebno da bi napredovali. Imamo želju da zajedno budemo u reprezentaciji, da i tamo ostvarimo zapađene rezultate”, rekao je Peković.

Foto: Privatna arhiva

Peković dragocjeno iskustvo upija od ljudi iz kluba.

U Primorcu su proslavljeni vaterpolo as Veljko Uskoković, trener Vido Lompar, a od ovog ljeta u Kotor se vratio Ranko Perović koji je sa Primorcem postao klupski prvak Evrope 2009. godine.

“Kordinator u Primorcu je Veljko Uskoković – legenda vaterpola. Nama mladim trenerima dosta pomaže savjetima i iskustvom. Trener Vido Lompar takođe je uvijek tu da pomogne savjetima. U klub se vratio Ranko Perović, tako da ima dosta ljudi, koji su tu kad god nama mlađim kolegama nešto zatreba. Svi imamo iste ambicije da Primorac napreduje i da se vrati na stare staze slave.”, rekao je Peković.

Tokom godine organizovani su i edukativni seminari…

“Edukacija je veoma bitna. Ja kao mlad trener gledam da se usavršavam svakim danom sve više, bio sam na dosta seminara jer vaterpolo sa novim pravilima zahtjeva i dosta edukacije. Naš selektor Vladimir Gojković je takođe organizovao nekoliko seminara za trenere koji su bili veoma poučni”, kazao je Peković.

Leave a Reply