Marko Begović: WADA dala rok Crnoj Gori do februara

Foto: Privatna arhiva

Svjetska antidoping agencija (WADA) stavila je “pod nadzor” tri nacionalne antidoping agencije: Crnu Goru, Rumuniju i njemačku zajednicu Belgije, jer još nisu implementirale verziju Svjetskog antidoping kodeksa iz 2021. u njihove statute i pravne sisteme. Ako se ovi nedostaci ne otklone do 28. februara, agencije te tri zemlje će biti proglašene “neusklađenim” i shodno tome više neće moći da rade u dogovoru sa WADA-om.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović kazao je za Portal RTCG da je važno da Skupština Crne Gore što prije usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Komisija za antidoping Crne Gore dostavila je nacrt izmijenjenih antidoping pravila, koji je u skladu sa Svjetskim antidoping kodeksa, kao i jasan kalendar predviđenh aktivnosti za usvajanje tih pravila.

Na osnovu toga, preporučeno je da naša zemlja bude stavljena na listu za nadzor i dat joj je rok od četiri mjeseca.

Begović je u izjavi za RTCG kazao da je zbog sprovedenih neophodnih promjena u vezi sa zakonom o sportu dat rok od četiri mjeseca da naša država institucionano uredi tu oblast.

Naveo je da je od međunarodnih partnera dobijen vremenski okvir da se upristoji crnogorski sistem sporta.

“Jučerašnja informacija koja je stigla iz Svjetske antidoping agencije predstavlja plod diplomatskih napora koji su vođeni proteklih pet nedjelja. U saradnji sa ekspertima WADA pripremljen je Predlog izmjena i dopuna Zakona o sportu koji je juče, tokom 44. sjednice Vlade Crne Gore i usvojen. Sada je na redu Skupština Crne Gore da po ubrzanoj proceduri usvoji predlog u cjelosti i otkloni sve rizike od daljih posljedica. Neophodno je da svi politički akteri razumiju ozbiljnost situacije i neophodnost da podrže reformske zahvate Uprave za sport i mlade”, kazao je Begović, koji učestvovao na konferenciji sjedištu UNESCO-a u Parizu, od 26. do 28. oktobra, u kojoj je učešće uzelo 195 država potpisnica Konvencije protiv dopinga u sportu.

Begović je, kako je kazao, na konferenciji potvrdio spremnost Crne Gore za punu primjenu međunarodno obavezujućih standarda u oblasti borbe protiv dopinga u sportu.

Foto: Privatna arhiva

PRIKLJUČI SE ELITNOM TIMU I PREUZMI DIO MILIONSKOG POKLON FONDA!

Čikago bolji od Jute, “dabl-dabl” Vučevića