Fudbal poslije Mesija, Ronalda, Ibrahimovića…

Foto: twitter/PSG

Piše: Igor Hrvatin

Fudbalsku godinu koja je na izmaku ponovo su obilježila dva dobro poznata lica – Leo Mesi i Kristijano Ronaldo nalaze su u fudbalskom epicentru poslednjih 15 i više sezona.

Gotovo da je nezamislivo i pomisliti kakav bi fudbal mogao da bude bez ovog pomenutog dvojca, koji je definitivno obilježio 21. vijek a mnogi kažu da su njih dvojica i najbolji ikada.

Ljubitelji bubamare širom svijeta već godinama uživaju u njihovim duelima, postavljanju i obaranju rekorda u raznim ligama. Mesi je osvojio šest zlatnih lopti, četiri lige šampiona , 10 titula sa Barselonom , ima najviše nastupa za Argentinu kao i postignutih pogodaka  (156-80).

Argentinac je takođe najbolji strijelac španske lige sa 474 pogotka  ima i najviše asistencija 192. Konačno je ove godine uspio da sa Argentinom osvoji i jedan reprezentativni trofej Kopa Ameriku, (ni Pele ni Maradona nisu uspjeli u svom vremenu da se okite sa tim odličjem).

Foto: Pari Saint Germain

Jedina titula koja Mesiju nedostaje je Mundijal sa svojim Gaučosima. Sa druge strane Ronaldo je takođe vlasnik impresivne biografije. Pet puta je osvajao zlatnu loptu, Ronaldo ima sedam osvojenih nacionalnih prvenstava i pet ligi šampiona. Sa Portugalom osvojio je i jedan Euro. Ronaldo je postigao tokom svoje karijere i 798 pogodaka na 1088 odigranih utakmica uz 228 asistencija dok je Mesi postigao 755 pogodaka na 942 utakmice uz 315 asistencija.

Njihov uticaj na fudbal je nemjerljiv, klubovi za koje oni nastupaju, a priori postaju predmet pažnje i interesovanja, najvećih svjetskih kompanija, globalna navijačka baza se po automatizmu širi do neslućenih granica. Njihovi profili na društvenim mrežama su vjerovatno najpraćeniji na svijetu i svi se sjećamo kakvu je pometnju napravio Ronaldo kada je na poslednjem Euru odbio da boce Koka Kole budu postavljene ispred njega.

foto: psg.fr

Mesijev efekat na fudbal se najbolje mogao ocijeniti minulog ljeta kada je prešao iz Barselone u PSG i kada je za samo dva dana prodato preko 150.000 dresova sa njegovim imenom. Instagram profil PSG skočio je sa 19 na preko 44 miliona pratilaca a YouTube kanal kluba je porastao sa 2,5 miliona na preko četiri miliona. Kada pomenuti dvojac odluči da se povuče , ono što bi trebalo prvo usvojiti kao osnovno pravilo je da se budući superstar igrači konstantno ne upoređuju sa pomenutim dvojcem, jer malo je vjerovatno (nikada ne treba reći nikad) da će se u nešto skorijem vremeneskom periodu pojaviti igrači kalibra Ronalda i Mesija, koji su fudbal podigli na jedan do sada nezapamćen nivo.

Samo će se praviti šteta budućim igračima , kao što je to svojevremeno urađeno sa Bojanom Krkićem, koga su na početku svoje karijere odmah uporedili po stilu igre sa Mesijem, Krkić je zbog ogromne količine pritiska sa kojim se susreo, ozbiljno razmišljao da ostavi fudbal i penzioniše se jer je Španac imao i psihičkih problema kada nije mogao da ostvari nametnuta očekivanja. Kasnije tokom karijere skrasio se u manje poznatim klubovima i ponovo je počeo da uživa u fudbalskoj igri.  

foto: acmilan

Po mojoj slobodnoj procjeni još jedan igrač čije će povlačenje umnogome osiromašiti moderan fudbal je Zlatan Ibrahimović, naravno da njegove brojke i pojedinačna dostignuća nisu predmet rasprave, Zlatan se po mom skromnom mišljenju mora pomenuti jer je igrač koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj istoriji ove lijepe igre kada se pogleda njegova ličnost kao cjelina, kako na terenu tako i van njega. Zlatan u prosjeku postiže pogodatak na svakih 127 minuta, osvojio je preko 30 trofeja kroz razna takmičenja u Italiji, Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Americi.

U kratkom periodu u MLS ligi u LA Galaxy gotovo da je imao po jedan gol po utakmici, 52 pogodka na 56 mečeva. Od 2006-2017 bilježio je sezone sa po minimum 20 golova, do sada u svojoj dugoj karijeri koja traje preko 20 godina postigao je preko 570 pogodataka, osvajao je nacionalna prvenstva u svim ekipama za koje je igtao, čak su se i navijači širom Evrope šalili ako neka ekipa hoće titulu nacionalnog šampiona, sve što treba da uradi je da se obezbijede usluge neobičnog Šveđanina, koga pamtimo i po mnogim gafovima na terenu i van njega.

Neki od mnogih uključuju i trenutak kada se Arsen Venger tadašnji šef struke Arsenala raspitivao za usluge Zlatana i to još davne 2000. godine. Malme je pristao da Arsenal dovede Ibrahimovića na probu. Dogovor je kasnije propao jer je Ibra kratko obrazložio Vengeru “Zlatan ne dolazi na audicije , znate ko sam ja”. Nakon toga karijeru je iz Malmea nastavio u Ajaksu. Posebno je upečatljiv detalj kada je nekadašni napadač Džon Kerju kritikikovao Zlatana , poručivši da su Šveđaninovi potezi i driblizni bez svrhe, Ibra je kratko odgovorio. Sve što Kerju uradi sa fudbalskom loptom ja ću da uradim sa pomorandžom.

foto: acmilan

Nema sumnje da će pojedini igrači nakon penzionisanja pomenutih fudbalera preuzeti sam vrh svjetskog fudbala, da će dobiti najbolje sponzorske ugovore, pažnju na društvenim medijima i sve što dolazi uz to. Ostaje ipak jedna velika nedoumica, da li će neko u bliskoj budućnosti moći da traje toliko dugo, da postiže vrhunske rezultate, poput recimo rekorda  Lea Mesija od 96 golova u jednoj kalendarskoj godini ili rekord Kristijana da od 2011-2014 postiže 60 i vise golova u jednoj kalendarskoj godini. Ove brojke djeluju zastrašujuće i samo potvrđuju da se pomenuti dvojac izdigao i postavio neke svoje standarde , koji sada sa ove distance djeluju prilično nemogući.

Foto: Manchester united/twitter

Čuvena je i anegdota Karlosa Teveza, kada je Argentinac potpisao za Mančester Junajted i poput profesionalca htio je da ostavi dobar utisak na upravu i trenere i došao je na prvi trening u sezoni sat vremena ranije kako bi bio prvi u teretani. Pogodite ko je već bio tamo, naravno Kristijano je već trenirao. Kako kaže Karlitos Tevez, Ronaldo je uvjek bio prvi na treningu i poslednji sa treninga. Može li se u ovoj novoj super-digitalnoj eri očekivati takva i tolika posvećenost i žrtva od novih generacija, da li ćemo imati nekog novog Ibrahimovića, Ronalda ili Mesija? Poznata je samo jedna stvar ni Real ni Barsa nisu vise isti klubovi nakon odlazaka njihovih najboljih ljubimaca, trenutno je na gubitku Španska La Liga koja će osim pada gledanosti, osjetiti značajno i pad profita od dijela sponzorskih ugovora na otkup prava za emitovanje utakmica.

foto: twitter/fifa

Da li nas čeka i takav scenario i na globalnom nivou, kada se Kristijano i Leo penzionišu, nešto se slično dešavalo u formuli 1 kada se povukao Mihael Šumaher, ozbiljan pad populanosti i gledanosti formule, u NBA ligi to se dogodilo kada se penzionisao Majkl Džordan, bilo je potrebno vrijeme da se pojave neki novi klinci, ali idalje većina smatra da je “Air Jordan” bio najbolji. Jedno je sigurno, onoliko koliko im je ostalo, oni će pružiti svoj maksimum kao i uvjek a na nama je samo da uživamo u njihovim majstorijama.

Podgorica prekinula seriju Jedinstva

Ćavi i zvanično na klupi Barselone