Šahisti remizirali sa Švedskom

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Šahisti Crne Gore u petom kolu Prvenstva Evrope, koje se održava u slovenačkom Čatežu, odigrali su neriješeno sa reprezentacijom Švedske, koje je po rejtingu imala prednost na svakoj tabli.

Na prvoj tabli Nikola Đukić je crnim figurama izjednačio brzo protiv Nilsa Grandelijusa, a nakon prelaska u završnicu osvojio i pješaka, međutim najbolji švedski igrač je preciznom igrom uspio da remizira.

Luka Drašković je nastavio sa sigurnom igrom i u partiji sa Tigerom Hilarp Personom. Luka je vodio bijele figure, igrana je sicilijanska odbrana, a protivnici su se saglasili na remi u završnici teških figura, nakon obostrano korektne igre.

Pobjedu reprezentaciji je donio velemajstor Dragiša Blagojević u partiji protiv kolege po tituli Erika Blomkvista. Iskusni velemajstor pravilo je tretirao špansku odbranu, crnim figurama, reducirano materijal i prešao u završnicu. Nakon izmjene lakih figura osvojio je pješaka. Sjajnom tehnikom iskoristio je stečenu prednost i došao do cijelog poena.Nakon pet kola, Blagojević je najuspješniji igrač ekipe sa 3,5 poena, dok su Đukić i Drašković polovični.

Nebojša Nikčević je poražen bijelim figurama, nakon trideset poteza. Njegovu lošu igru, kaznio je internacionalni majstor Linus Johanson.

Sjutra je na šampionatu slobodan dan.

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Sutjeska bolja od Danilovgrada, dabl-dabl Spasojevića

Crna Gora porazom od Turske završila kvalifikacije za Mundijal