Vojo, nasljednik Nina Lepetića, najmlađi sudija na ABA listi

Vojislav Lepetić je ispunio svoj san.

Novljanin je ušao u istoriju ABA lige kao najmlađi košarkaški sudija sa 23 godine, i jedan je od sedmorice crnogorskih arbitara, delegiran da djeli pravdu na mečevima ABA lige u sezoni 2021/22.

Debi je, nekadašnji košarkaš Primorja imao na prvom “balonu” ABA 2 lige na Zlatiboru – sudio je na tri meča.

Utisci se još polako sliježu…

“Najmlađi sudija sam na ABA listi, to prije svega je jedno veliko zadovoljstvo i čast a ujedno i velika odgovornost. Tu sam zajedno sa mnogim iskusnim sudijama koji sude najjača evropska takmičenja, što mi pomaže u svakom smislu u napredovanju moje karijere. Veliko odricanje, rad i požrtvovanost ne smiju da prestanu, već još više na svim sverama sudijskog apsekta”, kazao je Lepetić na početku razgovora za Sportski.me.

Vojislav je sin nekadašnjeg crnogorskog sudije – Nikole Nina Lepetića, sada kontrolora na mečevima ABA lige, a koji je sudio prvi F4 regionalnog takmičenja u “Tivoliju”, prije skoro dvije decenije.

Podrška oca mu znači puno.

Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

“Što se tiče savjeta, u svakom momentu i za svaku situaciju imam tačan i precizan odgovor. On je bio evroligaški sudija – sada je kontrolor na utakmicama ABA lige. Od njega imam punu podršku što mi jako puno znači”, rekao je Lepetić.

S obzirom da se košarkaška pravila praktično mjenjaju svake takmičarske sezone, jako je bitno konstantno usvaršavanje, seminari, rad na sebi…

“Edukacija je jako važan segment da ne kažem i najvažniji, poznavanje pravila igre (koja se skoro svake godine mijenjaju), mehanika, fizička spremnost, praćenje utakmica, skauting ekipa, je obavezan za svakog sudiju, a ako hoćete da to sve dovedete do maksimuma onda je potrebno mnogo vremena i odricanja”, kazao je Lepetić.

Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

Pored izuzetnog talenta, Lepetiću ne smeta ni savjet više od iskusnijih kolega, koji već godinama sude u višem košarkaškom rangu.

“Ko hoće da uči, naravno da savjeta nikad nije malo, tako da od svakog kolege, a posebno starijeg i iskusnijeg može da se nauči dosta toga. Uglavnom su to savjeti kod procjene odluka, kriterijuma, oko komunikacije sa akterima”, nastavlja Lepetić koji kao i svaki mladi čovjek ima svoj cilj, želje…

“Cilj je da uđem na listu sudija Evrolige i Evrokupa. I uz dalji rad i usavršavanje da dođem do kvaliteta koji bi mi obezbjedio vrhnuske utakmice najkvalutetnijeg takmičenja u Evropi”, rekao je Lepetić.

Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

Crna Gora je uvijek mogla da se pohvali sa priznatim sudijama, koji su djelili pravdu na najeminentnijim evropskim, svjetskim takmičenjima, Olimpijskim igrama. Lepetić i plejada mladih sudija koji dolaze ili koji su već odavno u sudijskim vodama, imaju veliku šansu, obavezu da nastave kontinuitet…

“Crna Gora iako je mala, ona je košarkaška zemlja, sa puno uspješnih košarkaša i sudija. Nas sedam je na ABA listi – Igor Dragojević i Miloš Koljenšić ujedno sude i najelitnija takmičenja na Starom kontinentu Evroligu i Evrokup. U FIBA takmičenjima imamo šestoricu arbitara iz Crne Gore”, kazao je Lepetić.

Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

Imaš li neku anegdotu da podjeliš sa nama sa meča koju pamtiš…

“Zanimljiva anegdota koja mi je ostala u sjećanju, je reakcija jednog trenera prilikom mog ,,no call-a‘’ (ne odsuđenog faula) nad igračem. U toku naše komunikacije sa trenerom, gdje pokušavam da mu objasnim da nije došlo do faula, prilazi drugi trener koji govori da je sigurno bio faul, koji nije dosuđen. Jedna situacija koja se ne dešava tako često”.

Rubljov preko Cicipasa do prve pobjede

Savićević: Srbija je zgromila Portugalce