EP: Šahisti pobjedom završili nastup

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Šahovska reprezentacija Crne Gore pobjedom je završili nastup na 23. Evropskom prvenstvu u slovenačkom Čatežu. Naši reprezentativci su savladali ekipu Sjeverne Makedonije rezultatom 2,5 – 1,5.

Nikola Đukić je preciznom igrom stekao prednost nakon otvaranja u duelu sa Filipom Pančevskim, a zatim se bolje snašao u taktičkim komplikacijama. Pančevski je pokušao žrtvom kvaliteta da pronađe odbranu, ali je naš velemajstor sigurno priveo partiju kraju.

Luka Drašković je izjednačio crnim figurama u partiji sa Nikolom Nikolovskom, žrtvovao je kvalitet, osvojio i tri pješaka, međutim nakon izmjene dama, na tabli je nastala remi pozicija, pa se aktuelni šampion Crne Gore morao zadovoljiti sa pola poena.

Na trećoj tabli velemajstor Dragisša Blagojević vodio je bijele figure protiv Tonija Lazova. U prepoznatljivom stilu, velemajstor Blagojević je stvarao prednost, koristeći nepreciznosti Lazova, nakon izmjene figura nastala je završnica u kojoj je Blagojević iskoristio prednost i došao do pobjede.

Debitant u nacionalnom timu Nikola Potpara se dugo nadmudrivao sa Emilom Risteskim, međutim u jednakoj poziciji, pred samu vremensku kontrolu, napravio je grubu grešku koju je mladi makedonski šahista iskoristio. Naši reprezentativci su takmičenje završili na 28. mjestu, korak ispred startnog plasmana, te prvi put ispod tridesetog mjesta nakon 2015. godine.

Individualno najbolji rezultat je imao Dragiša Blagojević sa 6 osvojenih poena iz 8 partija.

Na kraju, pobjednik prvenstva je Ukrajina, srebro je osvojila Francuska, a bronzu Poljska.

Vrijedno je pomenuti i da je Alireza Firoudža, koji je nastupao sa Francusku imao na prvoj tabli 8/9, a novim rejting poenima se probio na drugo mjesto svjetske liste.

Foto: Šahovski savez Crne Gore

Kakav peh: Dubljević ne igra protiv Francuske i Portugala

Volton dobio otkaz, Džentri na klupi Kingsa