Ambasadorka Medoks u posjeti Upravi za sport i mlade: Sport da gradi mostove prijateljstva odvojen od politike

Foto: Uprava za mlade i sport

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade, dr Marko Begović ugostio je britansku ambasadorku u Crnoj Gori, Karen Medoks, saopšteno je iz Uprave za sport i mlade

Depolitizacija sporta i omladinskih servisa bile su glavna tema posjete britanske ambasadorke Upravi za sport i mlade, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, Begović je istakao da Uprava za sport i mlade promoviše novi vid saradnje sa mladima, koji će biti administratori omladinskih servisa, u smislu da će moći da rade bez straha od pritisaka, kao i da će njegovati autonomiju istih, a da očekuje od njih da pokažu odgovornost u okviru svog rada.

Marko Begović je dodao da su odobrene dopune i izmjene Zakona o sportu, te da i u toj sferi Uprava za sport i mlade uspješno, temeljno i kvalitetno pristupa radu.

On je tražio i tehničko-organizacionu i ekspertsku pomoć od Velike Britanije, kako bi se dodatno unaprijedili uslovi za sportiste, sportske radnike i omladinu Crne Gore.

Svjestan uticaja pandemije na sve sfere, naročito na mlade ljude i njihov socijalni život, Begović je predložio da se, kada epidemiološka situacija dozvoli, organizuju razmjene mladih ljudi iz Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ideja Uprave za sport i mlade jeste da crnogorskoj omladini pruži priliku da pođe, upozna nove kulture, jezike, načine funkcionisanja, ali i da ima razlog da se vrati kući, jer im upravo njihova kuća može pružati brojne mogućnosti. Često govorim da naša ideja nije da spriječimo mlade da odu, već da njihov povratak kući bude povoljnost za njih, a ne žrtva”, zaključio je Begović.

Britanska ambasadorka Karen Medoks se složila da sport može bolje da napreduje kad je odvojen od politike. Podvukla je da je za smanjenje političkih tenzija i društvenih podjela u Crnoj Gori važno ohrabrivati mlade ljude sa različitim političkim i etničkim pripadnostima da izgrađuju mostove kroz sport i da skupa rade na zajedničkim pitanjima. Dodala je da je raduju buduće prilike za saradnju.

Foto: Uprava za mlade i sport

Druga pobjeda SC Derbija: “Studenti” ubjedljivi i protiv Zadra

Fudbaler Jezera u komi nakon saobraćajne nesreće