Italija protiv Argentine 1. juna u Londonu

Foto: twitter/Selección Argentina

Aktuelni europski prvak Italija i šampion Južne Amerike Argentina odigraće 1. juna u Londonu prijateljsku utakmicu nazvanu “Finalissima”.

“Veliko finale” između Azura i Gaučosa igraće se u Londonu, ali još nije poznato na kojem stadionu.

Utakmicom između reprezentacija koje su ukupno šest puta bile svjetski prvaci (Italijani četiri, Argentinci dva puta), obilježiće se i potpisivanje obnovljenog i proširenog Memoranduma o razumijevanju (MoU) između Evropske fudbalske federacije (UEFA) i Južnoameričke fudbalske federacije (CONMEBOL), koji traje do kraja juna 2028.

U sklopu Memoranduma dogovoreno je i otvaranje zajedničke kancelarije u Londonu za koordinaciju projekata od zajedničkog interesa, kao i organizacija niza fudbalskih događanja u engleskoj prijestolnici. Zajednička kancelarija u Londonu biće službeno otvorena početkom 2022.

“Oduševljeni smo nadogradnjom ​​našeg odličnog odnos s CONMEBOLO-om, a naša snažna želja zajedničkog djelovanja na razvoj fudbala i njegove dobrobiti za društvo dodatno se odražava u novom Memorandumu o razumijevanju” kazao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

“Postoji duga tradicija saradnje između Uefe i Konmebola, što svjedoče takmičenja kao što su Artemio Franki trofej i Interkontinentalni kup, te s velikim ponosom ponovo pokrećemo prestižan trofej na radnost fudbala u cijelom svijetu. Radujemo se zajedničkom istraživanju novih prilika i veselimo se velikom finalu u Londonu u junu 2022. godine,” dodao je prvi čovjek Uefe.

“Neizmjerno smo zadovoljni plodovima koje ubiremo zajedno sa Uefom, zbog izvrsnog odnosa između naših institucija. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju postavljamo temelje za dalji rast i razvoj ove saradnje. Finalu između Argentine i Italije u Londonu će se pridružiti i drugi vrhunski sportski događaji, kako i priliči tradiciji južnoameričkog i europskog fudbala,” dodao je predsjednik Konmebola-a, Alehandro Domingus.

Saradnja evropske i južnoameričke konferderacije posebno je značajna – tvrde mediji, i zbog namjera Fife i njenog predsjednika Đanija Infantina da ubrza ritam održavanja Svjetskog prvenstva na svaku drugu godinu, u čemu već ima podršku afričke i azijske konfederacije.

Uefa i CONMEBOL su protiv ove ideje, a čak se i spominje bojkot kao ideja borbe protiv Infantinove namjere u kojoj će najvjerovatnije imati podršku glasačke mašinerije nacionalnih brojnih fudbalskih saveza iz Afrike i Azije.

Foto: twitter/Selección Argentina

Marčić bolji od Rusa u Loznici

Runi preuzima klupu Evertona