Povratak Nadala: Novakove šanse za rekord su veće u odnosu na mene i Rodžera

Foto: twitter

Rafael Nadal u petak će se na egzibicionom turniru u Abu Dabiju vratiti na teren nakon višemjesečne pauze, a uoči povratka je rekao da u njemu još ima želje za borbom i za ostvarenje ciljeva koje je postavio.

Nadal je u 2021. nastupio na svega sedam turnira, osvojio dva naslova (Barselona, Rim) i prvi put od 2016. ostao bez Grend slam trofeja.

Sezonu je praktično završio porazom u polufinalu Rolan Garosa od Novaka Đokovića, nakon kojeg je objavio da će zbog bolova u stopalu morati da propusti Vimbldon i olimpijski turnir u Tokiju.

Pokušao je da zaigra na turniru u Vašingtonu, gdje je pobijedio Džeka Soka, a potom izgubio od Lojda Herisa i ubrzo objavio da na preporuku ljekara do kraja sezone više neće nastupati.

Nadal će na “Mubadala World Tennis Championshipu” u petak igrati protiv Endija Mareja ili Danijela Evansa, što će mu biti prvi meč od početka avgusta.

“Izuzetno sam srećan što se vraćam. Nije u pitanju bol. Mnogo sam puta u karijeri, gotovo uvijek, igrao u bolovima. Pitanje je samo je li to bila bol koju sam mogao da trpim i pritom da budem konkurentan”, rekao je Nadal na konferenciji za medije u Abu Dabiju uoči povratka na teren.

“Vidjećemo kako će biti. Da se ne osjećam bolje, ne bih bio ovdje. Znam da povratak neće biti lagan. Nemam neka velika očekivanja. Jedino što očekujem je da budem na terenu pred velikim brojem gledalaca, osjetim ponovo atmosferu igranja protiv odličnih igrača i uživam u tome”, poručio je Španac.

Iako ga dugo nije bilo na velikoj sceni, Nadal se nije odrekao ambicija za osvajanjem velikih trofeja.

“Zaista se nadam da će moje stopalo biti sve bolje i bolje te da ću ponovo moći da budem na nivou na kojoj želim. Ako ću moći da igram bez nekih ograničenja, želim da se borim za sve. To je moj cilj. Znam da će biti jako teško. Ako sve bude u redu, prije Australijan opena igraću samo jedan turnir i dva meča ovdje, što nije mnogo uoči tako zahtjevnog turnira, ali najvažnije je da budem zdrav. Budem li zdrav, u meni još ima vatre i želje da se borim za svoje ciljeve.”

Nadal je u ovom trenutku izjednačen po broju Grend slam naslova sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem. Tri velikana imaju po 20 trofeja s četiri najznačajnija turnira, a Đoković je u velikom uzletu, nakon što mu je 2021. nedostajala tek jedna pobjeda da prestigne velike suparnike i postane prvi teniser nakon Roda Lejvera sa sva četiri Grend slem trofeja osvojena u istoj kalendarskoj godini.

Bude li igrao na Australijan openu, nema sumnje da će svjetski broj 1 biti favorit za osvajanje svog desetog trofeja u Melburnu i rekordnog 21. naslova.

“Bio sam van terena pet, šest mjeseci. Jasno mi je da će uvijek biti govora o tome, pogotovo kad je Novak bio tako aktivan i uspješan. Rodžer i ja smo dugo povrijeđeni. Mislim da su Novakove šanse za rekord mnogo veće nego naše”, priznao je Nadal koji bi prije nastupa na Australijan openu trebalo da igra i na pripremnom turniru u Melburnu.

Foto: twitter

Francuskinje bolje od Šveđanki, za finale protiv Danske

Mario Hodžić: Želim i kao trener da osvajam medalje