Mariji Vuković uručeno priznanje za sportistu godine: Ovo je velika nagrada za sve, ogromna čast

Foto: COK

Atletičarka Marija Vuković najbolji je sportista Crne Gore u 2021. godini, u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Vuković je u godini na izmaku bila deveta u finalu skoka u vis na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Osvojila je zlatne medalje na Balkanskim prvenstvima u dvorani u Istanbulu i otvorenom u Smederevu, a zlatna je bila na prvenstvu Malih zemalja Evrope u San Marinu.

Trijumfovala je na mitinzima u Atini, i kao sedmoplasirana završila je nastup na Evropskom prvenstvu u dvorani.

“Velika je čast biti sportista Crne Gore, dugo se čekalo to priznanje. Hvala predsjedniku COK-a Dušanu Simonoviću koji je vjerovao u mene sve ove godine, Atletskom savezu koji je bio uz mene i kada je bilo padova, kada nijesam skakala, iako sam trenirala i trudila se. Drago mi je da nisam odustala i što sam vjerovala u sebe”, kazala je Vuković.

On je naglasila da je dokazala da rezultat iz 2010. godine nije bio slučajnost.

“Ulazak u finale Igara u Tokiju je početak lijepe priče. Vjerujem da će narednih godina biti još bolje i da ću u Parizu dati maksimum”, rekla je Vuković.

Priznanje za zaslužnog sportskog radnika pripalo je Draganu Drobnjaku.

Simonović je kazao da je 2021. bila godina puna izazova, ali da je COK predanim radom uspio da sve aktivnosti završi na pravi način.

“Na Igramo u Tokiju pokazali smo zašto smo u svijetu prepoznati kao izuzetno dobra sportska nacija, velikog sportskog talenta i dostojan protivnik u svakom sportu. U Tokiju trenutak slave imali su individualni sportisti u olimpijskom timu – Vuković i jedriličar Milivoj Dukiuć”, rekao je Simonović.

On je kazao da je Crna Gora imala sjajne nastupe u timskim i individualnim sportovima, u muškoj i ženskoj konkurenciji, kod seniora i juniora.

Simonović je poručio da se raditi na izmjenama Zakona o sportu ili donošenju posebnog zakona o COK-u.

“Mora se izgraditi i nova nacionalna strategija razvoja sporta u Crnoj Gori. Intenzivno radimo na sopstvenoj strategiji razvoja sporta koja će biti gotova do kraja januara i biti naš putokaz za dalje aktivnosti na unapređenju i afirimaciji crnopgorskog sporta i olimpizma. Može poslužiti državi i njenim organima za izradu nacionalne strategiije razvoja crnogorskog sporta”, rekao je Simonović.

Foto: COK

Posebna priznanja COK-a za Vučevića, Jovetića i Savića

Najbolji mladi sportisti: Perković, Liješević, Gojković, Jovanović, nagrade “ajkulama” i “lavicama”