“Besplatna škola odbojke” je pun pogodak

Foto: OSCG

Besplatna škola odbojke jedan je od najznačajnijih projekata za razvoj crnogorske odbojke, kazao je predsjednik Odbojkaškog saveza Cvetko Pajković.

Projekat je zvanično počeo sa radom 1. novembra, obuhvata osam gradova na sjeveru Crne Gore.

Nosilac projekta je Odbojkaški savez Crne Gore, pod pokroviteljstvom Evropske odbojkaške Konfederacije (CEV), Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Uprave za sport i mlade i u saradnji sa lokalnim samoupravama, a uz podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta i Sava osiguranja.

Projekat je namijenjen dječacima, a cilj je da se oforme novi klubovi, pronađu novi talenti i odbojkaški sport zaživi u sredinama gdje je bio manje zastupljen.

Pajković je kazao da je ideja da se u onim lokalnim samoupravama gdje nema odbojke animiraju djeca da počnu da se bave tim sportom.

“Projekat je već zaživio, uključeno je oko 300 dječaka u 11 škola iz sedam opština. Ideja je da sa našim partnerima stvorimo osnovne uslove prvo za bavljenje sportom. Kroz animaciju djece i rad sa njima, za koji su zaduženi Dragiša Gile Ćalov i Igor Vušurović, edukuju i nastavnici, koji će sjutra moći da edukuju djecu da zavole odbojku, da se druže između sebe”, kazao je Pajković na konferenciji za novinare.

On je istakao da će biti zadovoljni ako iz te grupe dobiju nekog reprezentativca.

“Naišli smo na veliko razumijevanje lokalnih samouprava, pa možda neka od ovih škola preraste i u klub. Za nepuna dva mjeseca već su veliki rezultati, veliki odziv, veliko zadovoljstvo djece, nastavnika i lokalnih samouprava i nadamo se da će ovaj projekat prerasti u nešto veće”, rekao je Pajković.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović smatra da je projekat Besplatna škola odbojke putokaz i za druge saveze.

On je naglasio da je fokus da se sport vrati u školski sistem i obezbijedi ono što djeci nedostaje.

“To je organizovani sistem bavljenja fizičkom aktivnošću. Odbojkaški savez razumio je poruku na pravi način. Uprava za sport i mlade će nastaviti da podržava ovakve aktivnosti. Poziv je i ostalim krovnim sportskim organizacijama odnosno savezima da prepoznaju trenutak u kojem se nalazi crnogorski sport, da obezbijede jedan drugačiji pristup, kako bi podigli bazu, veći broj sportista u organizovanom sistemu sporta iz kojeg će na koncu moći da crpe jedan ozbiljan takmičarski pogon”, rekao je Begović.

Prema njegovim riječima, sve je podređeno cilju povratka na put uspjeha koji zaslužuje i Crna Gora i crnogorski sport.

Zlatni olimpijac Igor Vušurović podsjetio je da je Besplatna škola odbojke inicijativa crnogorskog Saveza u kooperaciji sa CEV-ovim programom Volley school.

“Taj projekat naišao je na pozitivan odjek i podršku i lokalnih samouprava i državnih institucija zaduženih za sport. To je pravi način kako naše akcije sistemski treba da se odvijaju u perspektivi. Već u ovom trenutku imamo blizu 300 dječaka u opštinama na sjeveru, koji su počeli da se bave odbojkom, uz naš nadzor i nadzor njihovih trenera, a sve u cilju njihovog uvođenja u ovaj olimpijski sport i uz nadu da će napredovati”, rekao je Vušurović.

On je najavio da je u planu organizovanje kampova i edukacija za trenere.

“Sistemski ćemo se se truditi da postavimo stvari, da ovo ne bude samo jednogodišnje ili dvogodišnje iskustvo tih momaka, već da u perspektivi sa kooperantima još bolje osmišljavamo i održavamo ovu akciju”, mrekao je Vušurović.

On se zahvali sponzorima Sava osiguranju i lokalnim samoupravama, kao i svima koji su pomogli i dali pečat zajedničkoj akciji na dobrobit svih, crnogorskog sporta i omladine koja je uključena u crnogorski sport.

Foto: OSCG

Dominik Paris u Bormiju ispisao istoriju VIDEO

PR tim Novaka Đokovića: Da li će Novak igrati na AO? Stvari idu u tom smjeru