Tompson i Levandovski sportisti godine u izboru AIPS-a

Foto: twitter

Atletičarka Ilejn Tompson-Hera i poljski fudbaler Robert Levandovski proglašeni su za najbolje sportiste godine u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS).

Ukupno 529 novinara iz 114 država je za najbolju ekipu izabralo je fudbalsku reprezentaciju Italije, dok je nagradu za najbolji pres-centar dobio Tokio 2020.

Ovo je prvi put da je 29-godišnja Jamajčanka, koja je osvojila tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, osvojila ovu nagradu. Na kraju je slavila sa 605 bodova ispred španske fudbalerke Alešije Puteljas koja je sakupila 490 bodova, dok je treća svjetska rekorderka u troskoku Julimar Rohas sa 346 bodova.

Tompson-Hera je u Tokiju pobijedila na 100 i 200 metara postavši prva žena koja je u obje sprinterske discipline osvojila zlata na uzastopnim Olimpijskim igrama nakon što joj je to uspjelo i u Rio de Žaneiru. Takođe, sa svojom reprezentacijom je slavila na 4×100 metara za svoju treću zlatnu medalju u Tokiju.

Ona je i ove godine istrčala druge najbolje rezultate svih vremena na 100 (10.54) i 200 metara ( 21.53), a proglašena je i najboljom atletičarkom godine u izboru Međunarodne atletske federacije (World Athletics).

Samo je Jusein Bolt do sada uspio da obrani zlata na 100 i 200 metara u sprintu na Olimpijskim igrama.

U muškoj konkurenciji slavio je Levandowski, koji je u izboru AIPS-a bio najbolji i prošle godine.

Sjajni poljski napadač je pobijedio sa 435 bodova ispred novog svjetskog prvaka u formuli 1 Maksa Ferštapena sa 349 bodova i argentinskog fudbalera Lionela Mesija sa 311 bodova.

Levandovski je u 2021. godini postigao 58 golova u 47 nastupa u svim klupskim takmičenjima, te 69 u 59 nastupa kada se uračunaju i njegovi reprezentativni nastupi.

Za najbolju ekipu progašena je fudbalska reprezentacija Italije koja je ove godine osvojila titulu prvaka Evrope. “Azuri” su slavili sa 767 bodova ispred Bajerna (503) i reprezentacije Argentine (459).

Foto: twitter

Košarkaši se dobro zabavili: 348 poena za kraj All stara

Pogledajte golove Budućnosti iz prvog dijela sezone (VIDEO)