Simonović: Ne može država svojim uredbama da sređuje odnose unutar samih sportskih saveza

Foto: COK

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je da ta institucija „intenzivno priprema strategiju razvoja sporta, koja će biti gotova do kraja januara 2022. godine“.

„Ta strategija će biti naš putokaz za dalje aktivnosti na unapređenju i afirmaciji crnogorskog sporta i olimpizma. Ona itekako može da posluži državi i njenim organima za izradu nacionalne strategije“, rekao je Simonović za magazin COK.

U 2021. godini isplivali su problemi u nekoliko sportskih saveza, u nekima su problemi nagomilani, a aktuelizovani su nedostaci u zakonskoj regulativi

„Bilo je ranije određenih problema, za koje dugo nije nađen pravi odgovor. Brine me što i dalje ne vidim da su pronađena kvalitetna rješenja.

Propustili smo priliku da u Zakonu o sportu damo veća ovlašćenja Crnogorskom olimpijskom komitetu, kao krovnoj sportskoj asocijaciji, nekom ko je iznad i izvan toga, da interveniše u takvim situacijama. Podsjetiću da nekoliko država iz okruženja ima takva zakonska rješenja, koja su položila test. Svakako, to bi značilo i nove obaveze za COK, ali, ako bi to nosilo i uređenje sportske strukture, ne vidim problem. Mislim da bi trebalo ubrzano raditi na novom Zakonu o sportu“, rekao je Simonović, naglasivši da „sport mora ostati izvan politike i da za sve sportske sporove rješenja treba tražiti samo u sportskim asocijacijama, bez uplitanja ikoga sa strane.

Svjedoci smo da ima takvih pokušaja; moguće je da su dobronamjerni, vođeni željom da se stanje raščisti, ali, nije to pravi izlaz. Ne može država svojim uredbama da sređuje odnose unutar samih sportskih saveza. Stvar je organa saveza da autonomno ‘čiste svoje dvorište’.

Imam utisak da se ponekad naprečac želi dovesti u red nešto što se ispostavlja kao problem. Ipak, kad to pokušaju da urade ljudi koji nedovoljno poznaju suštinu sporta, njegovu strukturu i zakonsku regulativu, to dobija komičan prizvuk, obrise nesnalaženja i neozbiljnosti“, rekao je Simonović.

Na pitanje smatra li da je važeći kriterijum za izbor sportiste godine, koji je donio COK u septembru 2018. po kome nacionalni sportski savezi predlažu kandidate dovoljno transparentan i precizan, Simonović je odgovorio:

„Suočavamo se sa kritikama da Crnogorski olimpijski komitet ne bi trebalo da dozvoli glasanje preko društvenih mreža za najboljeg sportistu godine. Naprotiv, smatram da je veoma korisno da uključimo javnost u izbor, zainteresujemo je da pruži svoj doprinos. Ko zna, možda će upravo ta dva glasa nekada, vjerujem u drugačijoj atmosferi i mirnijim tonovima, odlučivati o najboljem”, rekao je Simonović i dodao:

“Tokom godina, primijenjivali smo različite metodologije u pokušaju da sistem izbora napravimo što demokratskijim: ranije je odlučivao žiri, pa smo to prenijeli na sportske saveze. No, koliko god da smo izbor prenosili na druge, COK je nosio glavni teret. E, ako već imamo toliku odgovornost, onda je red da zaista odlučujemo. Mislim da je postojeća metodologija izbora jedno od boljih i pravičnijih rješenja. Nikako ne valja praviti kompromise u tom pravcu, i ogriješiti se o nečiji sportski rezultat. Kada su u pitanju sama pravila, možda bi mogla da budu i fleksibilnija. Ne treba uskratiti mogućnost prekaljenim sportskim radnicima, koji sjede u Izvršnom odboru COK-a, da svoj opšti utisak o nekom sportisti unesu i u sam proces odlučivanja. Sportski rezultati su egzaktni, čisti i jasni, tu ćemo se svi saglasiti, ali treba uvažiti i nešto što je glas javnosti, struke, razuma, iskustva“.

Foto: COK

Zenit odnio bodove iz Beograda

Mijo Kadija se vratio na klupu Sparsa